
W dniach 15 - 17 września 2021 r. odbędzie się międzynarodowa Konferencja w środowisku wirtualnym pn. „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”.
Szanowni Państwo!
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w międzynarodowej Konferencji w środowisku wirtualnym pn. „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”.
Celem konferencji jest umożliwienie wymiany wiedzy, poglądów oraz doświadczeń naukowych w zakresie zrównoważonego wykorzystania gleb oraz utrzymania korzystnego dla rozwoju roślin mikrobiomu, jako czynników kluczowych dla zachowania tolerancji roślin na niekorzystne warunki środowiskowe oraz utrzymania ich wysokiej produktywności. W obrębie sześciu paneli tematycznych szeroko omówione zostaną nowe trendy badawcze dotyczące mikrobiomu roślin i wpływu czynników abiotycznych na ich wzrost i rozwój, pozyskiwania bezpiecznych dla zdrowia roślin o podwyższonej wartości odżywczej i energetycznej, stosowania czynników biokontroli i biofortyfikacji w uprawach roślin oraz konieczności monitorowania zmian środowiska glebowego w dążeniu do osiągnięcia zrównoważonej gospodarki tym zasobem naturalnym.
- Sesja I: Plant-microbial interactions
- Sesja II: Alternative and sustainable technologies for plant protection
- Sesja III: Plant lipids engineering for sustainable future
- Sesja IV: Advances in analysis and technology of food
- Sesja V: Different approaches to enhance food security and food safety
- Sesja VI: Urban soils – Towards to sustainable use and management
W ramach konferencji odbędą się warsztaty dotyczące wykorzystania technik GIS w badaniach środowiskowych i ekologicznych umożliwiających samodzielne wykonywanie analiz przestrzennych za pomocą programu QGIS.
Więcej informacji na stronie internetowej konferencji: https://soil-micro.umk.pl/pages/Konferencja/
Przyjmujemy zgłoszenia do 30 lipca 2021 r. na soil-micro@umk.pl!