Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontakt ul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl

Nowa profesor

Zdjęcie ilustracyjne
Prof. Aleksandra Szydłowska-Czerniak fot. Andrzej Romański

Z przyjemnością informujemy, że Pani prof. dr hab. Aleksandra Szydłowska-Czerniak z naszego wydziału na mocy postanowienia Prezydenta RP z 21 lipca 2020 r. otrzymała nominację profesorską.

Prof. dr hab. Aleksandra Szydłowska-Czerniak studia wyższe ukończyła na Wydziale Chemii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, z którym związana jest nieprzerwanie od 1994 roku, pracując kolejno na etatach asystenta stażysty, asystenta, adiunkta i profesora UMK. Jej zainteresowanie chemią analityczną rozpoczęło się w 1993 r. uzyskaniem certyfikatu uczestnictwa i zaliczenia kursu dotyczącego analiz środowiskowych i żywności w ramach programu TEMPUS dla studentów krajów europejskich w Ghent University (Belgia). W 1994 r. została magistrem chemii na podstawie pracy pt.: „Polarograficzne prądy katalizowanego wydzielania wodoru w układzie Ni(II)–hemoglobina”, przygotowanej pod kierunkiem dra Mariana Kuika. Stopień doktora uzyskała w 2000 r., przygotowując rozprawę doktorską pt.: „Nowe metody oznaczania pochodnych fenotiazyny, tioksantenu, 5H-dibenzoazepiny, 5H-dibenzocykloheptadienu oraz ich analityczne wykorzystanie” pod kierunkiem dra hab. Brunona Dembińskiego, prof. UMK, zaś stopnień doktora habilitowanego w 2011 r. na podstawie rozprawy habilitacyjnej pt: „Nowe metody oznaczania antyoksydantów i aktywności przeciwutleniającej oraz ich zastosowanie do modernizacji produkcji oleju rzepakowego”. W latach 2012–2019 pełniła funkcję kierownika zespołu naukowego Chemii i Technologii Tłuszczów Jadalnych, a od 2019 r. kieruje zespołem Chemii Analitycznej i Żywności. W ramach działalności naukowej prof. Aleksandra Szydłowska-Czerniak zajmuje się analizą właściwości antyoksydacyjnych żywności, głównie olejów roślinnych w celu określenia wpływu czynników metodologicznych, surowcowych, technologicznych i przechowalniczych na jakość produktów finalnych. Realizację zainteresowań badawczych umożliwia ścisła współpraca z przemysłem spożywczym na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, m.in.  ZT „Kruszwica” S.A. w Kruszwicy i Fabryką Cukierniczą Kopernik w Toruniu. Współpracuje także z wieloma jednostkami naukowymi w kraju i zagranicą, a od 2019 r. wspiera UMK jako Uczelnię Badawczą w ramach wyłaniającego się pola badawczego "Nauki o glebie, mikrobiologia, genetyka w rolnictwie i jakość pożywienia", którego jest członkiem. Odbyła staże naukowe m. in. w Eindhoven University of Technology (Niderlandy), Corvinus University of Budapest (Węgry), Bunge Europe Research and Development Center, Budapest (Węgry). Zrealizowała 11 projektów badawczych, w 7 z nich była kierownikiem. Jej dotychczasowy dorobek naukowy stanowi 49 artykułów w czasopismach indeksowanych w bazie Journal Citation Reports, 16 artykułów w recenzowanych w czasopismach krajowych lub zagranicznych, 9 artykułów monograficznych, patent RP oraz wiele wykładów wygłoszonych na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Jest współredaktorem 3 monografii oraz członkiem komitetów redakcyjnych 3 czasopism o zasięgu międzynarodowym. W 2018 r. została ekspertem zewnętrznym Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, zaś w 2019 r. - ekspertem Funduszu Nauki Republiki Serbii. Ponadto recenzowała wnioski Narodowego Centrum Nauki oraz ponad 100 artykułów w prestiżowych czasopismach o zasięgu międzynarodowym. Jest koordynatorem kierunku studiów chemia i technologia żywności na Wydziale Chemii UMK oraz współautorem dwóch podręczników akademickich. Za prowadzoną działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną prof. Aleksandra Szydłowska-Czerniak 13-krotnie została nagrodzona przez JM Rektora UMK.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

pozostałe wiadomości