Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontakt ul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl
zdjęcie nagłówkowe

Wystąpienia konferencyjne


2023


  • Szydłowska-Czerniak A., Strategie wykorzystania nanocząstek metali i tlenków metali do oznaczania całkowitej zdolności antyoksydacyjnej surowców i produktów przemysłu tłuszczowego. 65. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego, PTChem 2023, Toruń, 18-22 września 2023 – wykład na zaproszenie
  • Rabiej-Kozioł D., Roszek K., Krzemiński M. P., Szydłowska-Czerniak A., Cytotoksyczność fenolipidów – nowych potencjalnych dodatków do żywności. 65. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego, PTChem 2023, Toruń, 18-22 września 2023 – komunikat ustny
  • Rabiej-Kozioł D., Moździerz A., Krzemiński M. P., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniająca czarnuszki siewnej. 65. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego, PTChem 2023, Toruń, 18-22 września 2023 – poster
  • Rabiej-Kozioł D., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Impact of sinapic acid ester-gelatin films on quality of cold-pressed rapeseed oil during accelerated storage test. 19th Euro Fed Lipid Congress and Expo, Poznań, 17-20 września 2023 – poster
  • Tymczewska A., Giereszewska M., Szydłowska-Czerniak A., Chitosan films enriched with rapeseed cake extract obtained using a deep eutectic solvent, XXII EuroFoodChem Congress, 14-16.06.2023, Belgrade, Serbia – komunikat
  • Włodarczyk K.Szydłowska-Czerniak A., Microwave treatment as a promising strategy to develop functional milk alternatives obtained from by-products of the oil industry, XXII EuroFoodChem Congrss, 14-16.06.2023, Belgrade, Serbia – komunikat flash
  • Zglejszewska A., Kurzawa M., Badanie właściwości antyutleniających ekstraktów podagrycznika
    (Aegopodium podagraria L.), III Ogólnopolska Studencka Konferencja Naukowa „Bliżej Chemii”, Kraków, 7-8 stycznia 2023 – poster

2022


  • Zglejszewska A., Kurzawa M., Badanie właściwości antyutleniających ekstraktów ziela męczennicy cielistej (Passiflora incarnata L.), Zjazd Zimowy SMPTChem 2022, Uniwersytet Opolski , 10 grudnia 2022 – poster
  • Adamiak K., Kurzawa M., Sionkowska A., Wpływ dodatku wybranych ekstraktów naturalnych na właściwości filmów kolagenowych, Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne, Lublin, 15-16 listopada 2022 – poster
  • Kurzawa M., Zajdzińska P., Kiełkowska U., Cichosz M., Analiza fitochemiczna skrzypu polnego, Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne, Lublin, 15-16 listopada 2022 – poster
  • Zglejszewska A., Kurzawa M., Badanie właściwości antyutleniających ekstraktów wąkrotki azjatyckiej (Centella asiatica L.), Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne, Lublin, 15-16 listopada 2022 – komunikat
  • Kurzawa M., Wrzaszcz-Tkaczyk K., Cichosz M., Kiełkowska U., Właściwości antyutleniające i działanie biobójcze wybranych olejków roślinnych, Ogólnopolska Konferencja Naukowa: Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne, Lublin, 15-16 listopada 2022 – komunikat
  • Kiełkowska U., Jarębska A., Drużyński S.. Mazurek K., Cichosz M., Igliński B., Kurzawa M.,  Szalla A., Borowski A., Paracetamol sorption on biocarbon obtained from lemon balm and horsetail extracts, Konferencja New trends in Polish and global pharmacy: business, science and modern education, Poznań, 29-30 września 2022 – poster
  • Rabiej-Kozioł D., Mosakowska W., Szydłowska-Czerniak A., Effect of sinapic acid alkyl esters on quality of fried rapeseed oil, Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – komunikat
  • Tymczewska A., Klebba J., Szydłowska-Czerniak A., Ultrasound-assisted extraction of antioxidant compounds from spices using deep eutectic solvents , Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – komunikat
  • Tarchi I., Tymczewska A., Furtado B. U., Aït-Kaddour A., Szydłowska-Czerniak A., Bouaziz M., Antioxidant Activity of Olive Leaf Extract , Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – poster
  • Włodarczyk K., Bartoszko K., Szydłowska-Czerniak A. Effect of Japanese quince fruit extracts on the physicochemical and pro-health properties of mayonnaises, Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – poster
  • Momot M., Szydłowska-Czerniak A., Sensory quality of the black cumin pressed oils, Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.202 – poster
  • Momot M., Szydłowska-Czerniak A., Stawicka B.s, Refined rapeseed oil – 24 months standard shelf life in different packaging size PET bottles, econd Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – poster
  • Momot M., Szydłowska-Czerniak A., Stawicka B., Fatty acid composition of the most popular cold pressed oils on Polish market, , Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – poster
  • Poliński S., Topka P., Tańska M., Kowalska S., Czaplicki S., Szydłowska-Czerniak A., Impact of bioactive compounds of plant leaf powders in white chocolate production: Changes in antioxidant properties during the technological processes, Second Edition of Virtual International Conference „Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality” 15-16.09.2022 – poster
  • Jastrzębska A., Lityńska M., Mendel I., Analiza wybranych składników wpływających na jakość i właściwości prozdrowotne kiszonych warzyw i owoców, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – komunikat
  • Krzemiński M., Jastrzębska A., Szymańska K., Synteza pochodnych amin biogennych z wykorzystaniem nukleofilowego podstawienia aromatycznego, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – komunikat
  • Gralak Z., Brzuzy K., Jastrzębska A., Dobór warunków analizy amin biogennych metodą RP-HPLC z detekcją spektrofotometryczną i fluorymetryczną w różnych grupach żywności, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – komunikat
  • Brzuzy K., Gralak Z., Jastrzębska A., Opracowanie warunków syntezy wybranych amin biogennych z aldehydem ortoftalowym, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – komunikat
  • Kmieciak A., Krzemiński M., Jastrzębska A., Synteza rozpuszczalnych w wodzie pochodnych amin biogennych do zastosowań w analizie żywności, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – poster
  • Kurzawa M., Pankowski K., Jastrzębska A., Szłyk E., Analiza związków odżywczych w roślinnych substytutach mleka zwierzęcego, 64. Zjazd Naukowy PTChem, Lublin, 11-16 września 2022 – poster
  • Tymczewska A., Gajewska K., Szydłowska-Czerniak A., Optimization of ultrasound-assisted extraction of natural antioxidants from rapeseed cake using deep eutectic solvents, 9th IUPAC International Conference on Green Chemistry, 5-9 September 2022, Athens, Greece – komunikat
  • Włodarczyk K., Stępińska K., Szydłowska-Czerniak A., Optimization of production, antioxidant activity and stability of plant-based emulsions, 9th IUPAC International Conference on Green Chemistry, 5-9 September 2022, Athens, Greece – poster
  • Kmieciak A., Krzemiński M., Jastrzębska A.,  New derivatives procedures for determination of biogenic amines in food after lactic acid fermentation, 8th EuChemS Chemistry Congress, Lisbon, 28 August to 1 September – poster
  • Jastrzębska A., Brzuzy K., Gralak Z., Microwave-assisted synthesis of amino acids derivatives with 1-fluoro-2-nitro-4-(trifluoromethyl)benzene for their HPLC determination, 8th EuChemS Chemistry Congress, Lisbon, 28 August to 1 September 2022 – poster
  • Nowaczyk J., Gramse W., Jastrzębska A., Właściwości filmotwórcze mieszanin zawierających wodny roztwór chitozanu, 64. Zjazd Naukowy PTChem. Lublin, 11-16 września 2022 r. – poster
  • Kurzawa M., Mieszczyńska A., Kiełkowska U., Mazurek K., Drużyński S., Cichosz M., Analiza składników prozdrowotnych w niejadalnych częściach roślin, NAUKA I PRZEMYSŁ – metody spektroskopowe w praktyce nowe wyzwania i możliwości, Lublin 28-29 czerwca 2022 – komunikat
  • Drużyński S., Kiełkowska U., Mazurek K., Kurzawa M., Igliński B., Cichosz M., Adsorpcja jonów kobaltu(II) z roztworów wodnych na modyfikowanym węglu aktywnym otrzymanym z odtłuszczonej śruty rzepakowej, NAUKA I PRZEMYSŁ – metody spektroskopowe w praktyce nowe wyzwania i możliwości, Lublin 28-29 czerwca 2022 – poster
  • Kiełkowska U., Kurzawa M., Mazurek K., Drużyński S., Cichosz M., Sobolewska A., Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej oraz zawartości wybranych pierwiastków w Garcinii cambogii, NAUKA I PRZEMYSŁ – metody spektroskopowe w praktyce nowe wyzwania i możliwości, Lublin 28-29 czerwca 2022 – poster
  • Kowalska S., Jastrzębska A., Szłyk E.,  Oznaczanie zawartości witaminy B1, B6 i B9 w mąkach niezbożowych za pomocą izotachoforezy kapilarnej – XI Polska Konferencja Chemii Analitycznej, PoKoChA 2022, Łódź, 19-23 czerwca 2022 – poster
  • Jastrzębska A., Szymańska K., Krzemiński M.P., Kmieciak A., Szłyk E., Porównanie procedur otrzymywania pochodnych poliamin do ich analizy w żywności – XI Polska Konferencja Chemii Analitycznej, PoKoChA 2022, Łódź, 19-23 czerwca 2022 – wykład
  • Kurzawa M., Daniszewska B., Szłyk E., Oznaczanie składników antyodżywczych w wybranych produktach spożywczych, XI Polska Konferencja Chemii Analitycznej, PoKoChA 2022, Łódź, 19-23 czerwca 2022 – komunikat
  • Kurzawa M., Szłyk E., Oznaczanie zawartości salicyny w korze wierzby, XI Polska Konferencja Chemii Analitycznej, PoKoChA 2022, Łódź, 19-23 czerwca 2022 – komunikat
  • Szydło J., Tymczewska A., Furtado B., Hrynkiewicz K., Szydłowska-Czerniak A., Właściwości antybakteryjne biodegradowalnych folii z dodatkiem naturalnych ekstraktów roślinnych, XV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 czerwca 2022 – komunikat
  • Kowalska S., Poliński Sz., Topka P., Szydłowska-Czerniak A., Właściwości przeciwutleniające białej czekolady z ekstraktami roślinnymi, XV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 czerwca 2022 – poster
  • Brzuzy K., Gralak Z., Jastrzębska A., Kmieciak A., Kowalska S., Szłyk E., Dobór parametrów chromatograficznego oznaczania wolnych aminokwasów do ich analizy w wybranych produktach żywnościowych, XV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 czerwca 2022 – poster
  • Gralak Z., Brzuzy K., Kmieciak A., Jastrzębska A., Szłyk E., Synteza pochodnych aminokwasów z 1-fluoro-2nitro-4-trifluorometylobenzenem wspomagana mikrofalami w środowisku wodnym, XV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 czerwca 2022 – poster
  • Zglejszewska A., Kurzawa M., Analiza fitochemiczna ekstraktów wiązówki błotnej (Filipendula ulmaria), Zjazd Zimowy Sekcji Młodych Polskiego Towarzystwa Chemicznego 2021: książka abstraktów/Jaworska Daria, Swebocki Tomasz (red.), 2022, Poznań, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, s.33-33 – poster
  • Cichosz M, Kiełkowska U., Kurzawa M., Mazurek K., Drużyński S., Igliński B, Mikroskopia świetlna prosta w technologii sody, X Kongres Technologii Chemicznej, Wrocław 11-14 maja 2022 – poster
  • Kiełkowska U., Kurzawa M., Cichosz M., Mazurek K., Drużyński S., Igliński B., Oznaczanie zawartości metali ciężkich w surowcach roślinnych uprawianych na terenach uprzemysłowionych, X Kongres Technologii Chemicznej, Wrocław 11-14 maja 2022 – poster

2021


  • Rabiej-Kozioł D., Kryska N., Szydłowska-Czerniak A., Structure-property influence on the amphiphilicity of phenolipids, The 26th International Electronic Conference on Synthetic Organic Chemistry, 15-30 listopada 2021 – poster
  • Filipiak-Szok A., Kurzawa M., Krasnodębski D. [i in.], Oznaczanie nikotyny w papierosach i płynach do papierosów elektronicznych, XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 – poster

  • Kowalska S., Budzińska D., Jastrzębska A., Oznaczanie wolnego tryptofanu w ciastkach pieczonych z wykorzystaniem ogrzewania mikrofalowego, XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 – poster
  • Kowalska S., Włodarska K., Jastrzębska A.,Analiza wybranych składników prozdrowotnych w świeżej i suszonej rukwi wodnej (Nasturtium Officinale), XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 – poster
  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Metody oparte o właściwości redukcyjne naturalnych i syntetycznych antyoksydantów jako potencjalne narzedzie oznaczania mocy antyutlenijącej oleju rzepakowego bez i z dodatkiem fenolipidów, XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 – poster
  • Rabiej-Kozioł D., Szydłowska-Czerniak A., Fluorescence spectroscopy – tool to evaluate the quality of rapeseed oils fortified with phenolipid during storage, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – komunikat
  • Tymczewska A., Nowaczyk J., Szydłowska-Czerniak A., Bioactive gelatin/PVA films containing black cumin cake extract and zinc oxide nanoparticles, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – komunikat
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Rabiej-Kozioł D., Szydłowska-Czerniak A., Effect of antioxidants on physicochemical properties of emulsions, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – komunikat
  • Kowalska S., Kiełpińska J., Jastrzębska A., Effect of the heating method on selected quality parameters of fruit and vegetable mousses, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – poster
  • Kmieciak A., Kowalska S., Jastrzębska A., Krzemiński M., Olenderska J., Szłyk E., Selection of protein amino acids derivatization procedure conditions for chromatographic determination in food samples, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – poster
  • Poliński Sz., Kowalska S., Topka P., Szydłowska-Czerniak A., Physicochemical, antioxidant, microstructural properties of dark chocolate with plant extracts, Virtual International Conference ,,Plant productivity and food safety: Soil science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food quality”, 15-17 września 2021 – poster
  • Brudzyńska P., Kurzawa M., Sionkowska A., Photochemical stability of selected plant-derived food colorants, Virtual International Conference “Plant productivity and food safety : soil science, microbiology, agricultural genetics and food quality”, 15-17 września 2021 – poster

  • Jastrzębska A., Kowalska S., Szłyk E., Ocena wybranych parametrów jakościowych i prozdrowotnych wina  domowego,63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – komunikat
  • RabiejKozioł D., Krzemiński M.P., Wróbel M., SzydłowskaCzerniak A., Synapinian β-sitosterolu jako nowy antyoksydant do rafinowanego oleju  rzepakowego, 63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – komunikat
  • Kurzawa M., Jastrzębska A., FilipiakSzok A., Kiełkowska U., Włodarczyk M., Ekstrakcja antocyjanów z owoców bzu czarnego, 63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – poster
  • Kowalska S., Jastrzębska A., Szłyk E., Ocena wybranych parametrów w chipsach warzywnych suszonych  z wykorzystaniem energii mikrofal, 63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – poster
  • Kowalska S., Jastrzębska A., Szłyk E., Dobór warunków ekstrakcji mąk do analizy sumy wolnych aminokwasów, 63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – poster
  • RabiejKozioł D., Momot M., Bartoszko K., SzydłowskaCzerniak A., Metody spektroskopowe w badaniu autentyczności oleju tłoczonego na  zimno z pestek dyni, 63 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021 – poster
  • Kurzawa M., Kiełkowska U., Cichosz M., Drużyński S., Szczepańska P., Analiza zawartości wybranych składników w kakao różnego pochodzenia, XV Ogólnopolskie Sympozjum „Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości”, Lublin 29-30 czerwca 2021 – komunikat
  • Kiełkowska U., Kurzawa M., Cichosz M., Drużyński S., Gimel P., Analiza zawartości metali ciężkich w wybranych warzywach i owocach, XV Ogólnopolskie Sympozjum „Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości”, Lublin 29-30 czerwca 2021 – poster
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J., Preparation and characterization of active films based on gelatin and rapeseed meal extracts, The 2nd International Conference on Chemistry for Beauty and Health, Toruń  12-14 maja 2021 – komunikat
  • Tymczewska A., Erragued R., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant activity of olive leaves, The 2nd International Conference on Chemistry for Beauty and Health, Toruń  12-14 maja 2021 – poster
  • Brudzyńska P., Sadłakowska E., Kurzawa M., [i in.], Ocena wybranych ekstraktów roślinnych pod względem zawartości związków fenolowych i zdolności antyoksydacyjnej o potencjalnym zastosowaniu w biomateriałach: II Sympozjum ,,Biomateriały w medycynie i kosmetologii”, 28 stycznia 2021 r., Toruń – poster


2020


  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A. Ferulan oktylu jako dodatek do olejów i emulsji. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 60 – komunikat
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J. Aktywne i biodegradowalne opakowania funkcyjne do nasion oleistych. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 71 – komunikat
  • Poliński Sz., Topka P., Kowalska S., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ sposobu przygotowania prób czekolad na ich właściwości antyutleniające. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 28 – poster Sekcja Nauk Chemicznych- Chemia 4

2019


  • Mężykowska O., Szydłowska-Czerniak A., Sionkowska A. Oznaczanie świeżości tłuszczów na podstawie charakterystycznych liczb. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 15 – komunikat
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A.. Wpływ estrów kwasów fenolowych – kafeinianu i ferulanu oktylu na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego podczas przyspieszonego testu przechowaliczego. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 19 – komunikat
  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A.  Aktywność przeciwutleniająca estrów sterolowych kwasów fenolowych. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 60 – poster
  • Tymczewska A., Kowalonek J., Szydłowska-Czerniak A., Włodarczyk K. Wpływ naświetlania promieniowaniem UV na aktywność przeciwutleniającą kremów z dodatkiem kwasu ferulowego. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 64– poster
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A.. Aktywność przeciwutleniająca wybranych składników majonezu. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 65 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Charakterystyka fizykochemiczna, właściwości przeciwutleniające i jakość sensoryczna olejów rzepakowych dostępnych na polskim rynku. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.52-53 – wykład plenarny
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ opakowania i warunków przechowywania na jakość oleju rzepakowego. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.100-101 – e-poster
  • Tymczewska A., Włodarczyk K., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja parametrów tłoczenia na zimno oleju rzepakowego. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.116-117 – e-poster (5 min wystąpienie ustne)
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Kowalonek J., Włodarczyk K. Optymalizacja procesu naświetlania promieniowaniem UV kremów z dodatkiem kwasu ferulowego. XII Międzyuczelniane Seminarium Kół Naukowych. 4-5 czerwca 2019, Warszawa. Książka Abstraktów s. 23 – komunikat
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Aktywność przeciwutleniająca niszowych majonezów i ich składników. XII Międzyuczelniane Seminarium Kół Naukowych. 4-5 czerwca 2019, Warszawa. Książka Abstraktów s. 25 – komunikat
  • Momot M.,  Szydłowska-Czerniak A. Badania przechowalnicze oleju rydzowego tłoczonego na zimno. Shelf life test of cold-pressed camelina oil. XXVII Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 27th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats.  22-24 maja 2019,Kazimierz Dolny. s.51-52 – poster
  • Poliński Sz., Momot M., Szydłowska-Czerniak A..Krem do wafli na bazie masła shea. XXVII Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 27th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats.  22-24 maja 2019, Kazimierz Dolny, s. 52 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A. Antioxidant capacity of fortified rapeseed oil with phenolipids during storage in different conditions. 46th International Conference of the Slovak Society of Chemical Engineering. May 20 – 23, 2019, Hotel Hutník I, Tatranské Matliare, High Tatras, Slovakia. ISBN: 978-80-8208-011-0, EAN: 9788082080110. Editors: Prof. Jozef Markoš, Dr. Mário Mihal. Proceedings, s. 199 – poster
  • Dobrochna R., Szydłowska-Czerniak A. Determination of storage conditions of refined rapeseed oil fortified with phenolic acid esters. Lithuanian chemists conference. Chemistry & chemical technology. May 16, 2019. ISBN/ISMN 978-609-07-0167-6. Conference book, s. 27  – komunikat

2018


  • Tymczewska A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ ogrzewania mikrofalowego na jakość olejów tłoczonych na zimno. Zjazd Zimowy Sekcji Studenckiej PTChem 2018, Politechnika Warszawska. 8.12.2018. Materiały konferencyjne, redakcja naukowa: Filipczak P., Stasiewicz P., str. 148 – poster
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Właściwości przeciwutleniające i stabilność oksydatywna olejów rydzowych. Zjazd Zimowy Sekcji Studenckiej PTChem 2018, Politechnika Warszawska. 8.12.2018. Materiały konferencyjne, redakcja naukowa: Filipczak P., Stasiewicz P. str. 154 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Aktywność antyoksydacyjna olejów tłoczonych na zimno z nasion rodziny Brassicaceae. X Polska Konferencja Chemii Analitycznej “Od chemii wszystko się zaczyna”. 1 – 5 lipca 2018, Lublin, ISBN 978-83-943480-1-4. E-11, str. 90 – wykład
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Nowe odmiany nasion rzepaku jako źródło minerałów i związków bioaktywnych. X Polska Konferencja Chemii Analitycznej “Od chemii wszystko się zaczyna”. 1 – 5 lipca 2018, Lublin, ISBN 978-83-943480-1-4. P-122, str. 311 – poster
  • Rabiej D., Kyselska J., Filip V., Szydłowska-Czerniak A., Oxidative stability of fortified rapeseed oil with phenolic acid alkyl esters. XII Copernican International Young Scientists Conference. 28 – 29 czerwiec 2018, Toruń poster
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Influence of microwave heating of linseeds on quality of linseed oil. The 1st Internationl Conference on Chemistry for Beauty and Health. Beauty-Toruń. 13 – 16 czerwiec 2018, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-231-4027-6, str. 87 – poster
  • Tomczuk F., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant activity and oxidative stability of cosmetics products based on argan and olive oils. The 1st Internationl Conference on Chemistry for Beauty and Health. Beauty-Toruń. 13 – 16 czerwiec 2018, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-231-4027-6, str. 45 – komunikat
  • Momot M., Bąkowska N., Jeziorski S., Szydłowska-Czerniak A., Jakość  olejów rzepakowych tłoczonych na zimno. Quality of cold pressed rapeseed oils. XXVI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 26th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats. 6-8 czerwiec 2018, Smardzewice n. Zalewem Sulejowskim, str. 61-62 – poster
  • Momot M., Bąkowska N., Jeziorski S., Szydłowska-Czerniak A., Jakość fizykochemiczna i sensoryczna oraz stabilność oksydacyjna olejów lnianych tłoczonych na zimno. Physicochemical and sensory quality as well as oxidative stability of cold pressed flaxseed oils. XXVI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 26th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats. 6-8 czerwiec 2018, Smardzewice n. Zalewem Sulejowskim, str. 63-64 – poster
  • Tymczewska A., Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A., Określanie zawartości fosforu, aktywności przeciwutleniającej i stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego po procesach miękkiego, enzymatycznego oraz membranowego odszlamowania. III Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT. 25 maja 2018, Poznań – komunikat
  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność antyutleniająca estrów alkilowych kwasu ferulowego w środowisku lipofilowym. VI Łódzkie Sympozjum Doktorantów Chemii. 10-11. 05. 2018 Łódź. ISBN 978-83-7283-916-9. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej. P-20, str. 76 – poster
  • Łaszewska A., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ zmodernizowanych procesów odszlamowania surowego oleju rzepakowego na jego aktywność przeciwutleniającą i stabilność oksydatywną. Effect of the modernized degumming processes of the crude rapeseed oil on its antioxidant activity and oxidative stability. XXXIV Konferencja naukowa „Rośliny oleiste – postepy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”, Oilseed Crops – Advances in genetics, breeding, technology and analytics of lipids. 10 – 11 kwiecień 2018, Poznań, ISBN 978-83-64246-83-8, str. 92-93 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Wpływ parametrów obróbki nasion oleistych i tłoczenia na jakość olejów zimnotłoczonych. Pre-treatment effect of oilseed on the quality of cold-pressed oils. XXXIV Konferencja naukowa „Rośliny oleiste – postepy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”, Oilseed Crops – Advances in genetics, breeding, technology and analytics of lipids. 10 – 11 kwiecień 2018, Poznań, ISBN 978-83-64246-83-8, str. 29-31 – wykład na zaproszenie

2017


  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A., Synteza estrów kwasów fenolowych – antyoksydantów lipofilowych. BioOrg 2017 II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów. 2 grudnia 2017, Poznań, ISBN 978-83-916087-5-3, str. 362 – poster
  • Kazimierczyk A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Beet pulp as a source of antioxidants. 12th International PhD Students and Young Scientists Conference „Young Scientists Towards the Challenges of Modern Technology”. 18 – 19 wrzesień 2017, Warszawa, str. 38-39 – poster
  • Tułodziecka A., Rabiej D., Bednarek M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniajaca preparatów kosmetycznych z nowymi lipofilowymi antyoksydantami. I Konferencja Chemia dla Urody i Zdrowia. 8 – 10 czerwiec 2017, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-89063-60-1, str. 130 – poster
  • Abu Nahia A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej preparatów kosmetycznych wzbogaconych nanocząstkami srebra. I Konferencja Chemia dla Urody i Zdrowia. 8 – 10 czerwiec 2017, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-89063-60-1, str. 125 – poster
  • Tułodziecka A., Rabiej D., Szpakowska J., Szydłowska-Czerniak A., Determination of soaps in rapeseed oils. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 194 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant capacity of French fries after frying in the fortifed rapeseed oil with phenolipids. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 191 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Changes of antioxidant capacity of refined rapeseed oil fortified with phenolipids during frying. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 107 – komunikat
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ lipofilowych estrów kwasów fenolowych na właściwości antyutleniające oleju rzepakowego. V Łódzkie Sympozjum Doktorantów Chemii. 11 – 12 maj 2017, Łódź, str. 160 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk E., Application of metal oxides nanoparticles in antioxidant activity studies of oils seeds and consumption oils from the different stages of production. International Eorkshop on Bioinorganic Redox Control “Implications for Medicinal Chemistry and Environmental Protection”. 20 – 21 kwiecień 2017, Kraków, ISBN 978-83-65644-24-4, str. 28 – wykład

2016


  • Rabiej D., Tułodziecka  A., Szydłowska-Czerniak A., Przyspieszony test przechowalniczy oleju rzepakowego wzbogaconego synapinianem oktylu. 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego ”Między nami jest chemia”. 19 – 23 września 2016, Poznań, Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-23-7, S12P06, str. 339 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Aktywność przeciwutleniająca nowych fenololipidów i fortyfikowanych olejów roślinnych. 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego ”Między nami jest chemia”. 19 – 23 września 2016, Poznań, Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-23-7, S12K01, str. 334 – komunikat
  • Karlovits Gy., Szydlowska-Czerniak A., Evropski standard o kvalitetu čistog repičinog ulja (Pure Plant Oil – PPO) kao dizel gorivo”. “Proizvodnja i prerada uljarica” (“Production and processing of oilseeds”). Zbornik Radova 57. Savetovanje industrije ulija (Proceedings of the 57th Oil Industry Conference), 19 – 24 June 2016, Herceg Novi, Crna Gora, ISBN 978-86-6253-061-5, str. 161-169 – wykład
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Nanocząstki metali i tlenków metali jako narzędzia w badaniach właściwości antyoksydacyjnych nasion oleistych i ich produktów na każdym etapie procesu technologicznego. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 26-27 – wykład plenarny na zaproszenie
  • Rabiej D., Józefkowicz M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniająca rafinowanych olejów roślinnych wzbogaconych fenolipidami. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 38-39 – poster
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A., Optymalizacja procesu miękkiego odszlamowania tłoczonego surowego oleju rzepakowego. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 40-41 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i jego produktów oparta na tworzeniu nanocząstek tlenku ceru. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 42-43 – poster

2015


  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Biosynthesis of cerium nanoparticles using rapeseed extracts, 13th Euro Fed Lipid Congress, 27-30 September 2015, Florence, Italy, str. 282 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Nowe metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i jego produktów oparte na tworzeniu nanocząstek metali. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05KS20, str. 208 – komunikat
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej oparta na zdolności redukowania jonów złota. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05KS13, str. 206 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Stokwisz M. Optymalizacja parametrów ekstrakcji antyoksydantów z niszowych nasion oleistych. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S11P24, str. 389 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja biosyntezy nanoczastek złota za pomocą naturalnych antyoksydantów wyekstrahowanych ze śruty rzepakowej. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05P49, str. 227 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Karlovits G., Jeziorski S. Optimization of screw pressing of rapeseed in different technological conditions – changes in antioxidant capacity. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 34-35 – wykład plenarny na zaproszenie
  • Jeziorski S., Karlovits G., Momot M., Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Szabacsi K. Optimization of cold pressing rapeseed oil on KOMET Ca 59G screw press. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 32-33 – wykład plenarny
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A. Effect of rapeseed particle size their hydro and enzymatic treatments on antioxidant capacity of crude rapeseed oils. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 32-33 – poster
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A. Całkowita zawartość antyoksydantów i fosfolipidów w olejach rzepakowych po modyfikacji technologii rafinacji, IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 24-26 czerwca 2015, str. 25 – komunikat
  • Łaszewska A., Lisowska E., Szydłowska-Czerniak A. Ocena stabilności fizykochemicznej oleju tłoczonego rafinowanego przechowywanego w różnych warunkach przez okres 10 miesięcy, IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 24-26 czerwca 2015, str. 53 – poster

2014


  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca olejów komercyjnych, 57 Zjazd PTChem i SITPChem, 14-18 wrzesień 2014, Częstochowa, ISBN 978-83-931072-6-1, str. 163 – komunikat
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca oleju rzepakowego z różnych etapów rafinacji, 57 Zjazd PTChem i SITPChem, 14-18 wrzesień 2014, Częstochowa, ISBN 978-83-931072-6-1, str. 169 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Biosynthesis of gold nanoparticles using rapeseed extracts, 12th Euro Fed Lipid Congress “Oils, Fats and Lipids: From Lipidomics to Industrial Innovation”, 14-17 September 2014, Montpellier, France, str. 488 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami naturalnych antyoksydantów z różnych odmian nasion gorczycy. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 28-29 – wykład
  • Michalak B., Momot M., Karlovits G., Teresiński P., Wojtowicz A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A.  Quality of refined rapeseed and sunflower oils from Polish market. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 64 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca i stabilność oksydatywna olejów roślinnych po procesie smażenia. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 48-49 – poster
  • Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej olejów rzepakowych z poszczególnych etapów procesu rafinacji. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 36 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Porównanie ekstrakcji wspomaganej ultradźwiękami z tradycyjną ekstrakcją ciało stałe-ciecz całkowitej zawartości antyoksydantów z nasion rzepaku. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 28-29 – wykład
  • Tułodziecka A., Płaczek A., Szydłowska-Czerniak A. Biosynteza nanocząstek miedzi z zastosowaniem ekstraktów z oleju rzepakowego. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 111-112 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja biosyntezy nanoczastek srebra za pomocą naturalnych antyoksydantów wyekstrahowanych ze śruty rzepakowej. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 110-111 – poster
  • Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A. A novel iron oxide nanoparticle-based method for determination of antioxidant capacity of rapeseed oils at various stages of refining process, Chemistry Conference for Young Scientists 2014, 27-28.02.2014, Blankenberge, Belgium, str. 54 – komunikat
  • Tułodziecka A., Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A. Biosynthesis of iron oxide nanoparticles: effect of physicochemical parameters on particles size and shape, Chemistry Conference for Young Scientists 2014, 27-28.02.2014, Blankenberge, Belgium, str 69 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Udział w szkoleniu „IC Tour: Chromatografia jonowa – teoretycznie i praktycznie”, Toruń, 30 stycznia 2014 r. – uzyskanie certyfikatu

2013


  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Udział w seminarium „Spektrometria mas w analizie żywności”. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu i Sekcja Analizy Żywności Komitetu Nauk o Żywności PAN, Poznań, 24-25.10.2013 r. – uzyskanie certyfikatu
  • Michalak B., Mamot M., Karlovits G., Teresiński P., Wojtowicz A., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Quality of edible oils from Polish market. 11th Euro Fed Lipids Congress. Book of Abstracts. Last minute abstracts.27-30 October 2013, Antalya Turkey, LAMI 046 str. 17. – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej oparta na zdolności redukowania jonów srebra, 56. Zjazd naukowy PTChem i SITPChem, 16 – 20 wrzesień 2013, Siedlce, ISBN 978-83-60988-08-4, str. 331 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Optymalizacja procesu ekstrakcji antyoksydantów z nasion gorczycy białej, 56. Zjazd naukowy PTChem i SITPChem, 16 – 20 wrzesień 2013, Siedlce, ISBN 978-83-60988-08-4, str. 354-355 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Czarnecka A. Biosynthesis of iron oxide nanoparticles using rapeseed oil extracts, XXI International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 22 – 25 maj 2013, Zakopane Kościelisko, str. 30-31 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Sajewska M., Karlovits G. Effect of solvent extraction on antioxidant capacity and total phenolic content in rapeseed and white mustard seeds, XXI International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 22 – 25 maj 2013, Zakopane Kościelisko, str. 28-29 – poster

2012


  • Szydłowska-Czerniak A. Characteristics and Analysis of Bioactive Compounds in Rapeseed and its Products. 10th Euro Fed Lipid Congress. Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health. 23-26 September 2012, Cracow, Poland, str. 156 – wykład
  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Biosynthesis of silver nanoparticles using rapeseed (Brassica napus L.) extracts. 11th European Biological Inorganic Chemistry Conference. 12-16 September 2012, Granada, Spain, P-199, str. 335 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja ekstrakcji antyoksydantów z nasion rzepaku, VI Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 13-15 czerwiec 2012, Toruń, str. 35 – poster
  • Tułodziecka A. Nowa metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej, VI Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 13-15 czerwiec 2012, Toruń, str. 12 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G., Tułodziecka A. Determination of total chlorine in palm oils from different stages of refining process using ion chromatography (IC). Team Meeting in Gdańsk Factory, 11th May, 2012 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A. Metody spektrofotometryczne oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku o różnej barwie. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 34, ISBN 978-83-61607-79-3 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A., Hernacki B., Tułodziecka A., Bartkowiak-Broda I., Michalski K. Wpływ parametrów fizykochemicznych na aktywność przeciwutleniającą nasion rzepaku o różnej barwie. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 167, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Bartkowiak-Broda I. Wpływ warunków przygotowania próbki nasion gorczycy białej na całkowitą zawartość związków fenolowych i ich aktywność przeciwutleniającą. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 170, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster
  • Fandzloch M., Łakomska I., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Porównanie właściwości cytotoksycznych in vitro nasion rzepaku z nieorganicznymi chemioterapeutykami. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 191, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster

2011


  • Szydłowska-Czerniak A. Determination of antioxidant capacity of rapeseed and its products by a novel nanoparticle-based method. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 17 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk E. Antioxidant capacity of enzyme-treated rapeseed oils. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 39 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Biosynthesis of silver nanoparticles using rapeseed extracts. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 41 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I., Szłyk E. Determination of antioxidant capacity and total phenolic content in rapeseed yellow-seeded lines. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 40 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i olejów rzepakowych z różnych etapów procesu technologicznego. 54 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego PTCh, Lublin 18 – 22. 09. 2011, S02_W5 str. 62-63, ISBN 978-83-60988-08-4 – wykład sekcyjny
  • Kilanowska A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Wpływ polarności rozpuszczalnika na aktywność przeciwutleniającą nasion rzepaku i jego produktów. 54 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego PTCh, Lublin 18 – 22. 09. 2011, S02_P34 str. 190, ISBN 978-83-60988-08-4 – poster
  • Karlovits G., Hellner G., Jabłecki G., Mroz K., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Determination of Antioxidant Capacity of different Rapeseed Oils. Conference of Bunge Group Bruksela 1 September, 2011 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A., Kilanowska A., Szłyk E. Effect of Frying Process on Antioxidant Capacity of Vegetable Oils, Meat and Potatoes. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 126. P202 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk. E. Antioxidant Capacity of Rapeseed and Oils from Different Technological Stages. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 118. P184 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Antioxidant Capacity of Rapeseed and its Products. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 57-58. P88 – poster
  • Trokowski K., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Oznaczanie aktywności antyutleniającej olejów palmowych pochodzących z różnych etapów procesu rafinacji. V Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 16 – 18 czerwiec 2011, Toruń. Materiały Zjazdowe str. 12 – komunikat
  • Kilanowska A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Zmiana właściwości antyutleniających oleju rzepakowego w procesie smażenia żywności, V Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 16 – 18 czerwiec 2011, Toruń, str. 31 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G., Szłyk E. Nasiona rzepaku – bogatym źródłem antyoksydantów, XIX International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats”, Fojutowo, 24.05 – 27.05, 2011, Materiały Zjazdowe str. 5 – wykład na zaproszenie