Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontaktul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl
zdjęcie nagłówkowe

Wystąpienia konferencyjne


2021


  • Kurzawa M., Kiełkowska U. , Cichosz M. , Drużyński S. , Szczepańska P. , Analiza zawartości wybranych składników w kakao różnego pochodzenia, XV Ogólnopolskie Sympozjum „Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości”, Lublin 29-30 czerwca 2021 – komunikat
  • Kiełkowska U., Kurzawa M. , Cichosz M. , Drużyński S. , Gimel P. , Analiza zawartości metali ciężkich w wybranych warzywach i owocach, XV Ogólnopolskie Sympozjum „Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości”, Lublin 29-30 czerwca 2021 – poster

2020


  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A. Ferulan oktylu jako dodatek do olejów i emulsji. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 60 – komunikat
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J. Aktywne i biodegradowalne opakowania funkcyjne do nasion oleistych. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 71 – komunikat
  • Poliński Sz., Topka P., Kowalska S., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ sposobu przygotowania prób czekolad na ich właściwości antyutleniające. Kopernikańskie E-Seminarium Doktoranckie, Toruń 7 września 2020. Str. 28 – poster Sekcja Nauk Chemicznych- Chemia 4

2019


  • Mężykowska O., Szydłowska-Czerniak A., Sionkowska A. Oznaczanie świeżości tłuszczów na podstawie charakterystycznych liczb. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 15 – komunikat
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A.. Wpływ estrów kwasów fenolowych – kafeinianu i ferulanu oktylu na stabilność oksydacyjną oleju rzepakowego podczas przyspieszonego testu przechowaliczego. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 19 – komunikat
  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A.  Aktywność przeciwutleniająca estrów sterolowych kwasów fenolowych. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 60 – poster
  • Tymczewska A., Kowalonek J., Szydłowska-Czerniak A., Włodarczyk K. Wpływ naświetlania promieniowaniem UV na aktywność przeciwutleniającą kremów z dodatkiem kwasu ferulowego. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 64– poster
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A.. Aktywność przeciwutleniająca wybranych składników majonezu. XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie. 16-18 czerwca 2019, Bachotek. s. 65 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Charakterystyka fizykochemiczna, właściwości przeciwutleniające i jakość sensoryczna olejów rzepakowych dostępnych na polskim rynku. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.52-53 – wykład plenarny
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ opakowania i warunków przechowywania na jakość oleju rzepakowego. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.100-101 – e-poster
  • Tymczewska A., Włodarczyk K., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja parametrów tłoczenia na zimno oleju rzepakowego. Konferencja naukowa „Oleje jadalne, od surowca do zdrowia konsumenta”. 12-13 czerwca 2019, Poznań. ISBN 978-83-62690-45-9. Streszczenia, s.116-117 – e-poster (5 min wystąpienie ustne)
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Kowalonek J., Włodarczyk K. Optymalizacja procesu naświetlania promieniowaniem UV kremów z dodatkiem kwasu ferulowego. XII Międzyuczelniane Seminarium Kół Naukowych. 4-5 czerwca 2019, Warszawa. Książka Abstraktów s. 23 – komunikat
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Aktywność przeciwutleniająca niszowych majonezów i ich składników. XII Międzyuczelniane Seminarium Kół Naukowych. 4-5 czerwca 2019, Warszawa. Książka Abstraktów s. 25 – komunikat
  • Momot M.,  Szydłowska-Czerniak A. Badania przechowalnicze oleju rydzowego tłoczonego na zimno. Shelf life test of cold-pressed camelina oil. XXVII Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 27th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats.  22-24 maja 2019,Kazimierz Dolny. s.51-52 – poster
  • Poliński Sz., Momot M., Szydłowska-Czerniak A..Krem do wafli na bazie masła shea. XXVII Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 27th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats.  22-24 maja 2019, Kazimierz Dolny, s. 52 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A. Antioxidant capacity of fortified rapeseed oil with phenolipids during storage in different conditions. 46th International Conference of the Slovak Society of Chemical Engineering. May 20 – 23, 2019, Hotel Hutník I, Tatranské Matliare, High Tatras, Slovakia. ISBN: 978-80-8208-011-0, EAN: 9788082080110. Editors: Prof. Jozef Markoš, Dr. Mário Mihal. Proceedings, s. 199 – poster
  • Dobrochna R., Szydłowska-Czerniak A. Determination of storage conditions of refined rapeseed oil fortified with phenolic acid esters. Lithuanian chemists conference. Chemistry & chemical technology. May 16, 2019. ISBN/ISMN 978-609-07-0167-6. Conference book, s. 27  – komunikat

2018


  • Tymczewska A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ ogrzewania mikrofalowego na jakość olejów tłoczonych na zimno. Zjazd Zimowy Sekcji Studenckiej PTChem 2018, Politechnika Warszawska. 8.12.2018. Materiały konferencyjne, redakcja naukowa: Filipczak P., Stasiewicz P., str. 148 – poster
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A. Właściwości przeciwutleniające i stabilność oksydatywna olejów rydzowych. Zjazd Zimowy Sekcji Studenckiej PTChem 2018, Politechnika Warszawska. 8.12.2018. Materiały konferencyjne, redakcja naukowa: Filipczak P., Stasiewicz P. str. 154 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Aktywność antyoksydacyjna olejów tłoczonych na zimno z nasion rodziny Brassicaceae. X Polska Konferencja Chemii Analitycznej “Od chemii wszystko się zaczyna”. 1 – 5 lipca 2018, Lublin, ISBN 978-83-943480-1-4. E-11, str. 90 – wykład
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Nowe odmiany nasion rzepaku jako źródło minerałów i związków bioaktywnych. X Polska Konferencja Chemii Analitycznej “Od chemii wszystko się zaczyna”. 1 – 5 lipca 2018, Lublin, ISBN 978-83-943480-1-4. P-122, str. 311 – poster
  • Rabiej D., Kyselska J., Filip V., Szydłowska-Czerniak A., Oxidative stability of fortified rapeseed oil with phenolic acid alkyl esters. XII Copernican International Young Scientists Conference. 28 – 29 czerwiec 2018, Toruń poster
  • Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Influence of microwave heating of linseeds on quality of linseed oil. The 1st Internationl Conference on Chemistry for Beauty and Health. Beauty-Toruń. 13 – 16 czerwiec 2018, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-231-4027-6, str. 87 – poster
  • Tomczuk F., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant activity and oxidative stability of cosmetics products based on argan and olive oils. The 1st Internationl Conference on Chemistry for Beauty and Health. Beauty-Toruń. 13 – 16 czerwiec 2018, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-231-4027-6, str. 45 – komunikat
  • Momot M., Bąkowska N., Jeziorski S., Szydłowska-Czerniak A., Jakość  olejów rzepakowych tłoczonych na zimno. Quality of cold pressed rapeseed oils. XXVI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 26th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats. 6-8 czerwiec 2018, Smardzewice n. Zalewem Sulejowskim, str. 61-62 – poster
  • Momot M., Bąkowska N., Jeziorski S., Szydłowska-Czerniak A., Jakość fizykochemiczna i sensoryczna oraz stabilność oksydacyjna olejów lnianych tłoczonych na zimno. Physicochemical and sensory quality as well as oxidative stability of cold pressed flaxseed oils. XXVI Międzynarodowa Konferencja Naukowa. Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych, 26th International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats. 6-8 czerwiec 2018, Smardzewice n. Zalewem Sulejowskim, str. 63-64 – poster
  • Tymczewska A., Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A., Określanie zawartości fosforu, aktywności przeciwutleniającej i stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego po procesach miękkiego, enzymatycznego oraz membranowego odszlamowania. III Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT. 25 maja 2018, Poznań – komunikat
  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność antyutleniająca estrów alkilowych kwasu ferulowego w środowisku lipofilowym. VI Łódzkie Sympozjum Doktorantów Chemii. 10-11. 05. 2018 Łódź. ISBN 978-83-7283-916-9. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej. P-20, str. 76 – poster
  • Łaszewska A., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ zmodernizowanych procesów odszlamowania surowego oleju rzepakowego na jego aktywność przeciwutleniającą i stabilność oksydatywną. Effect of the modernized degumming processes of the crude rapeseed oil on its antioxidant activity and oxidative stability. XXXIV Konferencja naukowa „Rośliny oleiste – postepy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”, Oilseed Crops – Advances in genetics, breeding, technology and analytics of lipids. 10 – 11 kwiecień 2018, Poznań, ISBN 978-83-64246-83-8, str. 92-93 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Wpływ parametrów obróbki nasion oleistych i tłoczenia na jakość olejów zimnotłoczonych. Pre-treatment effect of oilseed on the quality of cold-pressed oils. XXXIV Konferencja naukowa „Rośliny oleiste – postepy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów”, Oilseed Crops – Advances in genetics, breeding, technology and analytics of lipids. 10 – 11 kwiecień 2018, Poznań, ISBN 978-83-64246-83-8, str. 29-31 – wykład na zaproszenie

2017


  • Rabiej D., Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A., Synteza estrów kwasów fenolowych – antyoksydantów lipofilowych. BioOrg 2017 II Ogólnopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów. 2 grudnia 2017, Poznań, ISBN 978-83-916087-5-3, str. 362 – poster
  • Kazimierczyk A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Beet pulp as a source of antioxidants. 12th International PhD Students and Young Scientists Conference „Young Scientists Towards the Challenges of Modern Technology”. 18 – 19 wrzesień 2017, Warszawa, str. 38-39 – poster
  • Tułodziecka A., Rabiej D., Bednarek M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniajaca preparatów kosmetycznych z nowymi lipofilowymi antyoksydantami. I Konferencja Chemia dla Urody i Zdrowia. 8 – 10 czerwiec 2017, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-89063-60-1, str. 130 – poster
  • Abu Nahia A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej preparatów kosmetycznych wzbogaconych nanocząstkami srebra. I Konferencja Chemia dla Urody i Zdrowia. 8 – 10 czerwiec 2017, Toruń, ISBN/ISSN 978-83-89063-60-1, str. 125 – poster
  • Tułodziecka A., Rabiej D., Szpakowska J., Szydłowska-Czerniak A., Determination of soaps in rapeseed oils. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 194 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant capacity of French fries after frying in the fortifed rapeseed oil with phenolipids. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 191 – poster
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Changes of antioxidant capacity of refined rapeseed oil fortified with phenolipids during frying. IXth International Conference in Chemistry Kyiv-Toulouse. 4 – 9 czerwiec 2017, Kijów, str. 107 – komunikat
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ lipofilowych estrów kwasów fenolowych na właściwości antyutleniające oleju rzepakowego. V Łódzkie Sympozjum Doktorantów Chemii. 11 – 12 maj 2017, Łódź, str. 160 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk E., Application of metal oxides nanoparticles in antioxidant activity studies of oils seeds and consumption oils from the different stages of production. International Eorkshop on Bioinorganic Redox Control “Implications for Medicinal Chemistry and Environmental Protection”. 20 – 21 kwiecień 2017, Kraków, ISBN 978-83-65644-24-4, str. 28 – wykład

2016


  • Rabiej D., Tułodziecka  A., Szydłowska-Czerniak A., Przyspieszony test przechowalniczy oleju rzepakowego wzbogaconego synapinianem oktylu. 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego ”Między nami jest chemia”. 19 – 23 września 2016, Poznań, Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-23-7, S12P06, str. 339 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Aktywność przeciwutleniająca nowych fenololipidów i fortyfikowanych olejów roślinnych. 59 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego ”Między nami jest chemia”. 19 – 23 września 2016, Poznań, Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-23-7, S12K01, str. 334 – komunikat
  • Karlovits Gy., Szydlowska-Czerniak A., Evropski standard o kvalitetu čistog repičinog ulja (Pure Plant Oil – PPO) kao dizel gorivo”. “Proizvodnja i prerada uljarica” (“Production and processing of oilseeds”). Zbornik Radova 57. Savetovanje industrije ulija (Proceedings of the 57th Oil Industry Conference), 19 – 24 June 2016, Herceg Novi, Crna Gora, ISBN 978-86-6253-061-5, str. 161-169 – wykład
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Nanocząstki metali i tlenków metali jako narzędzia w badaniach właściwości antyoksydacyjnych nasion oleistych i ich produktów na każdym etapie procesu technologicznego. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 26-27 – wykład plenarny na zaproszenie
  • Rabiej D., Józefkowicz M., Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniająca rafinowanych olejów roślinnych wzbogaconych fenolipidami. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 38-39 – poster
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A., Optymalizacja procesu miękkiego odszlamowania tłoczonego surowego oleju rzepakowego. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 40-41 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i jego produktów oparta na tworzeniu nanocząstek tlenku ceru. XXIV International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 6 – 8 czerwca 2016, Gniew, str. 42-43 – poster

2015


  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Biosynthesis of cerium nanoparticles using rapeseed extracts, 13th Euro Fed Lipid Congress, 27-30 September 2015, Florence, Italy, str. 282 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Nowe metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i jego produktów oparte na tworzeniu nanocząstek metali. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05KS20, str. 208 – komunikat
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej oparta na zdolności redukowania jonów złota. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05KS13, str. 206 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Stokwisz M. Optymalizacja parametrów ekstrakcji antyoksydantów z niszowych nasion oleistych. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S11P24, str. 389 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja biosyntezy nanoczastek złota za pomocą naturalnych antyoksydantów wyekstrahowanych ze śruty rzepakowej. 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku „Polska Chemia w Mieście Wolności”. 21-25 września 2015. Materiały Zjazdowe część 1: Streszczenia ISBN 978-83-60988-20-6, S05P49, str. 227 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Karlovits G., Jeziorski S. Optimization of screw pressing of rapeseed in different technological conditions – changes in antioxidant capacity. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 34-35 – wykład plenarny na zaproszenie
  • Jeziorski S., Karlovits G., Momot M., Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Szabacsi K. Optimization of cold pressing rapeseed oil on KOMET Ca 59G screw press. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 32-33 – wykład plenarny
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A. Effect of rapeseed particle size their hydro and enzymatic treatments on antioxidant capacity of crude rapeseed oils. XXIII International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats, 26 – 29 maja 2015, Kocierz k/Andrychowa, str. 32-33 – poster
  • Łaszewska A., Szydłowska-Czerniak A. Całkowita zawartość antyoksydantów i fosfolipidów w olejach rzepakowych po modyfikacji technologii rafinacji, IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 24-26 czerwca 2015, str. 25 – komunikat
  • Łaszewska A., Lisowska E., Szydłowska-Czerniak A. Ocena stabilności fizykochemicznej oleju tłoczonego rafinowanego przechowywanego w różnych warunkach przez okres 10 miesięcy, IX Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 24-26 czerwca 2015, str. 53 – poster

2014


  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca olejów komercyjnych, 57 Zjazd PTChem i SITPChem, 14-18 wrzesień 2014, Częstochowa, ISBN 978-83-931072-6-1, str. 163 – komunikat
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca oleju rzepakowego z różnych etapów rafinacji, 57 Zjazd PTChem i SITPChem, 14-18 wrzesień 2014, Częstochowa, ISBN 978-83-931072-6-1, str. 169 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Biosynthesis of gold nanoparticles using rapeseed extracts, 12th Euro Fed Lipid Congress “Oils, Fats and Lipids: From Lipidomics to Industrial Innovation”, 14-17 September 2014, Montpellier, France, str. 488 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami naturalnych antyoksydantów z różnych odmian nasion gorczycy. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 28-29 – wykład
  • Michalak B., Momot M., Karlovits G., Teresiński P., Wojtowicz A., Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A.  Quality of refined rapeseed and sunflower oils from Polish market. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 64 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Aktywność przeciwutleniająca i stabilność oksydatywna olejów roślinnych po procesie smażenia. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 48-49 – poster
  • Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej olejów rzepakowych z poszczególnych etapów procesu rafinacji. XXII International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 29 – 30 maja 2014, Przysiek k/Torunia, str. 36 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Porównanie ekstrakcji wspomaganej ultradźwiękami z tradycyjną ekstrakcją ciało stałe-ciecz całkowitej zawartości antyoksydantów z nasion rzepaku. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 28-29 – wykład
  • Tułodziecka A., Płaczek A., Szydłowska-Czerniak A. Biosynteza nanocząstek miedzi z zastosowaniem ekstraktów z oleju rzepakowego. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 111-112 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja biosyntezy nanoczastek srebra za pomocą naturalnych antyoksydantów wyekstrahowanych ze śruty rzepakowej. XXXII Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, „Oilseed crops”, Streszczenia. Poznań, 19–20.05.2014, str. 110-111 – poster
  • Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A. A novel iron oxide nanoparticle-based method for determination of antioxidant capacity of rapeseed oils at various stages of refining process, Chemistry Conference for Young Scientists 2014, 27-28.02.2014, Blankenberge, Belgium, str. 54 – komunikat
  • Tułodziecka A., Czarnecka A., Szydłowska-Czerniak A. Biosynthesis of iron oxide nanoparticles: effect of physicochemical parameters on particles size and shape, Chemistry Conference for Young Scientists 2014, 27-28.02.2014, Blankenberge, Belgium, str 69 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Udział w szkoleniu „IC Tour: Chromatografia jonowa – teoretycznie i praktycznie”, Toruń, 30 stycznia 2014 r. – uzyskanie certyfikatu

2013


  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Udział w seminarium „Spektrometria mas w analizie żywności”. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu i Sekcja Analizy Żywności Komitetu Nauk o Żywności PAN, Poznań, 24-25.10.2013 r. – uzyskanie certyfikatu
  • Michalak B., Mamot M., Karlovits G., Teresiński P., Wojtowicz A., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Quality of edible oils from Polish market. 11th Euro Fed Lipids Congress. Book of Abstracts. Last minute abstracts.27-30 October 2013, Antalya Turkey, LAMI 046 str. 17. – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Nowa spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej oparta na zdolności redukowania jonów srebra, 56. Zjazd naukowy PTChem i SITPChem, 16 – 20 wrzesień 2013, Siedlce, ISBN 978-83-60988-08-4, str. 331 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Optymalizacja procesu ekstrakcji antyoksydantów z nasion gorczycy białej, 56. Zjazd naukowy PTChem i SITPChem, 16 – 20 wrzesień 2013, Siedlce, ISBN 978-83-60988-08-4, str. 354-355 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Czarnecka A. Biosynthesis of iron oxide nanoparticles using rapeseed oil extracts, XXI International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 22 – 25 maj 2013, Zakopane Kościelisko, str. 30-31 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Sajewska M., Karlovits G. Effect of solvent extraction on antioxidant capacity and total phenolic content in rapeseed and white mustard seeds, XXI International Scientific Conference Progress in Technology of Vegetable Fats, 22 – 25 maj 2013, Zakopane Kościelisko, str. 28-29 – poster

2012


  • Szydłowska-Czerniak A. Characteristics and Analysis of Bioactive Compounds in Rapeseed and its Products. 10th Euro Fed Lipid Congress. Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health. 23-26 September 2012, Cracow, Poland, str. 156 – wykład
  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Biosynthesis of silver nanoparticles using rapeseed (Brassica napus L.) extracts. 11th European Biological Inorganic Chemistry Conference. 12-16 September 2012, Granada, Spain, P-199, str. 335 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Optymalizacja ekstrakcji antyoksydantów z nasion rzepaku, VI Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 13-15 czerwiec 2012, Toruń, str. 35 – poster
  • Tułodziecka A. Nowa metoda oznaczania aktywności przeciwutleniającej, VI Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 13-15 czerwiec 2012, Toruń, str. 12 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G., Tułodziecka A. Determination of total chlorine in palm oils from different stages of refining process using ion chromatography (IC). Team Meeting in Gdańsk Factory, 11th May, 2012 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A. Metody spektrofotometryczne oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku o różnej barwie. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 34, ISBN 978-83-61607-79-3 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A., Hernacki B., Tułodziecka A., Bartkowiak-Broda I., Michalski K. Wpływ parametrów fizykochemicznych na aktywność przeciwutleniającą nasion rzepaku o różnej barwie. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 167, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Bartkowiak-Broda I. Wpływ warunków przygotowania próbki nasion gorczycy białej na całkowitą zawartość związków fenolowych i ich aktywność przeciwutleniającą. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 170, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster
  • Fandzloch M., Łakomska I., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Porównanie właściwości cytotoksycznych in vitro nasion rzepaku z nieorganicznymi chemioterapeutykami. XXXI Konferencja naukowa „Rośliny oleiste”, Poznań, 17–18.04.2012, str. 191, ISBN 978-83-61607-79-3 – poster

2011


  • Szydłowska-Czerniak A. Determination of antioxidant capacity of rapeseed and its products by a novel nanoparticle-based method. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 17 – komunikat
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk E. Antioxidant capacity of enzyme-treated rapeseed oils. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 39 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Biosynthesis of silver nanoparticles using rapeseed extracts. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 41 – poster
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I., Szłyk E. Determination of antioxidant capacity and total phenolic content in rapeseed yellow-seeded lines. 10th International Conference on Research and Technology “Rapeseed oil in an European modern economy”. 5-77h October 2011, Toruń, Poland, Abstracts 40 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej nasion rzepaku i olejów rzepakowych z różnych etapów procesu technologicznego. 54 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego PTCh, Lublin 18 – 22. 09. 2011, S02_W5 str. 62-63, ISBN 978-83-60988-08-4 – wykład sekcyjny
  • Kilanowska A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Wpływ polarności rozpuszczalnika na aktywność przeciwutleniającą nasion rzepaku i jego produktów. 54 Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego PTCh, Lublin 18 – 22. 09. 2011, S02_P34 str. 190, ISBN 978-83-60988-08-4 – poster
  • Karlovits G., Hellner G., Jabłecki G., Mroz K., Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Determination of Antioxidant Capacity of different Rapeseed Oils. Conference of Bunge Group Bruksela 1 September, 2011 – wykład na zaproszenie
  • Szydłowska-Czerniak A., Kilanowska A., Szłyk E. Effect of Frying Process on Antioxidant Capacity of Vegetable Oils, Meat and Potatoes. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 126. P202 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk. E. Antioxidant Capacity of Rapeseed and Oils from Different Technological Stages. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 118. P184 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A. Antioxidant Capacity of Rapeseed and its Products. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Special Iusse ISSN (1230-0322), 2011, vol. 61, Suppl. 1 –  EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits. Conference Proceedings. Gdańsk 6th-8th July, 2011. S. 57-58. P88 – poster
  • Trokowski K., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Oznaczanie aktywności antyutleniającej olejów palmowych pochodzących z różnych etapów procesu rafinacji. V Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 16 – 18 czerwiec 2011, Toruń. Materiały Zjazdowe str. 12 – komunikat
  • Kilanowska A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Zmiana właściwości antyutleniających oleju rzepakowego w procesie smażenia żywności, V Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 16 – 18 czerwiec 2011, Toruń, str. 31 – poster
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G., Szłyk E. Nasiona rzepaku – bogatym źródłem antyoksydantów, XIX International Scientific Conference, Progress in Technology of Vegetable Fats”, Fojutowo, 24.05 – 27.05, 2011, Materiały Zjazdowe str. 5 – wykład na zaproszenie