Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontakt ul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl
zdjęcie nagłówkowe

Publikacje i patenty

 


Publikacje


2024

  • Jastrzębska A., Kmieciak A., Gralak Z., Brzuzy K., Nowaczyk J., Cichosz M., Krzemiński M.P., Szłyk E. Determination of biogenic amine level variations upon storage, in chicken breast coated with edible protective film. Foods 2024, 13, 985. https://doi.org/10.3390/foods13070985
  • Hamieau M., Patrick Loulergue P., Szydłowska-Czerniak A. Green solvent extraction of antioxidants from herbs and agro-food wastes: Optimization and capacity determination. Applied Sciences 2024, 14, 2936. https://doi.org/10.3390/app14072936
  • Turkan S., Kulasek M., Zienkiewicz A., Mierek-Adamska A., Skrzypek E., Warchoł M., Szydłowska-Czerniak A., Bartoli J., Field B., Dąbrowska G.B. Guanosine tetraphosphate (ppGpp) is a new player in Brassica napus L. seed development. Food Chemistry 2024, 436, 137648. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137648
  • Jastrzębska A., Kmieciak A., Gralak Z., Brzuzy K., Krzemiński M., Gorczyca D., Szłyk E. A new approach for analysing biogenic amines in meat samples: Microwave-assisted derivatisation using 2-chloro-3-nitropyridine. Food Chemistry 2024, 436, 137686. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137686
  • Laskowska A., Pacuła-Miszewska A.J., Obieziurska-Fabisiak M., Jastrzębska A., Długosz-Pokorska A., Gach-Janczak K., Ścianowski, J. Synthesis of new chiral β-carbonyl selenides with antioxidant and anticancer activity evaluation—Part I. Materials 2024, 17, 899. https://doi.org/10.3390/ma17040899
  • Kmieciak, A.; Krzemiński, M.P.; Hodii, A.; Gorczyca, D.; Jastrzębska, A. New water-soluble (iminomethyl)benzenesulfonates derived from biogenic amines for potential biological applications. Materials 2024, 17, 520. https://doi.org/10.3390/ma17020520

2023

  • Konieczna W., Mierek-Adamska A., Chojnacka N., Antoszewski M., Szydłowska-Czerniak A., Dąbrowska G.B. Characterization of the metallothionein gene family in Avena sativa L. and the gene expression during seed germination and heavy metal stress. Antioxidants 2023, 12, 1865. https://doi.org/10.3390/antiox12101865
  • Włodarczyk K., Czaplicki S., Tańska M., Szydłowska-Czerniak A., Microwave pre-treatment as a promising strategy to develop functional milk alternatives obtained from oil industry by-products. Innovative, Food Science and Emerging Technologies 2023, 88, 103443. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103443
  • Rabiej-Kozioł D., Momot-Ruppert M., Stawicka B., Szydłowska-Czerniak A., Health benefits, antioxidant activity, and sensory attributes of selected cold-pressed oils, Molecules 2023, 28, 5484. https://doi.org/10.3390/molecules28145484
  • Jastrzębska A., Kmieciak A. , Brzuzy K., Gralak Z., Krzemiński M. P., Szłyk E., Determination of selected biogenic amines in fermented vegetables juices, Food Control 2023, 154, 109980. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109980
  • Tymczewska A., Klebba J., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content of Spice Extracts Obtained by Ultrasound-Assisted Extraction Using Deep Eutectic and Conventional Solvents,  Applied Sciences 2023, 13, 6987. https://doi.org/10.3390/app13126987
  • Włodarczyk K., Tymczewska A., Rabiej-Kozioł D., Szydłowska-Czerniak A., Effect of Black Cumin Cake Extract, Octyl Caffeate, and Active Packaging on Antioxidant Properties of Egg-Free Mayonnaise during Storage, Applied Sciences 2023, 13, 6245. https://doi.org/10.3390/app13106245
  • Turkan S., Mierek-Adamska A., Głowacka K., Szydłowska-Czerniak A., Rewers M., Jędrzejczyk I., Dąbrowska G.B., Localization and expression of CRSH transcript, level of calcium ions, and cell cycle activity during Brassica napus L. seed development, Industrial Crops & Products 195 (2023) 116439. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.116439
  • Kmieciak A., Jastrzębska A., Szymańska K., Krzemiński M.P., Muzioł T.M., Kurzawa M., Szłyk E., The selection of the best derivatization reagents for the determination of polyamines in home‐made wine samples, Materials 2023, 16, 1474. https://doi.org/10.3390/ma16041474
  • Momot M., Stawicka B., Szydłowska-Czerniak A., Physicochemical properties and sensory attributes of cold-pressed camelina oils from the Polish retail market, Applied Sciences 2023, 13, 1924. https://doi.org/10.3390/app13031924
  • Topka P., Poliński Sz., Sawicki T., Szydłowska-Czerniak A., Tańska M., Effect of enriching gingerbread cookies with elder (Sambucus nigra L.) products on their phenolic composition, antioxidant and anti-glycation properties, and sensory acceptance, International Journal of Molecular Sciences 2023, 24, 1493. https://doi.org/10.3390/ijms24021493
  • Jakubowska E., Gierszewska M., Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J., Olewnik-Kruszkowska E., Development and characterization of active packaging films based on chitosan, plasticizer, and quercetin for repassed oil storage, Food Chemistry 2023, 399, 133934. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133934

2022

  • Rabiej-Kozioł D., Kryska N., Szydłowska-Czerniak A., Structure-property influence on the amphiphilicity of phenolipids, Chemistry Proceedings 2022, 12, 17. https://doi.org/10.3390/ecsoc-26-13533
  • Kurzawa M., Wilczyńska E., Brudzyńska P., Sionkowska A., Total phenolic content, antioxidant capacity and UV radiation protection properties of marigold (Calendula officinalis),carrot (Daucus carota), tomato (Solanum lycopersicum) and hop (Humulus lupulus) extracts, Cosmetics 2022, 9, 134. https://doi.org/10.3390/cosmetics9060134
  • Rabiej-Kozioł D., Tymczewska A., Szydłowska-Czerniak A., Changes in Quality of Cold-Pressed Rapeseed Oil with Sinapic Acid Ester-Gelatin Films during Storage, Foods 2022, 11, 3341. https://doi.org/10.3390/foods11213341
  • Jastrzębska A., Gralak Z., Brzuzy K., Kmieciak A., Krzemiński M.P., Burdziński R., Kurzawa M., Szłyk E., Simple and effective derivatization of amino acids with 1-fluoro-2-nitro-4-(trifluoromethyl)benzene in a microwave reactor for determination of free amino acids in kombucha beverages, Materials 2022, 15, 7365. https://doi.org/10.3390/ma15207365
  • Poliński Sz., Topka P., Tańska M., Kowalska S., Czaplicki S., Szydłowska-Czerniak A., Effect of grinding process parameters and storage time on extraction of antioxidants from ginger and nutmeg, Molecules 2022, 27, 7395. https://doi.org/10.3390/molecules27217395
  • Brudzyńska P., Kurzawa M., Sionkowska A., Grise M., Antioxidant Activity of Plant-Derived Colorants for Potential Cosmetic Application, Cosmetics 2022, 9, 81. https://doi.org/10.3390/cosmetics9040081
  • Szydłowska-Czerniak A., Momot M., Stawicka B., Rabiej-Kozioł D., Effects of the Chemical Composition on the Antioxidant and Sensory Characteristics and Oxidative Stability of Cold-Pressed Black Cumin Oils, Antioxidants 2022, 11 (8), 1556. https://doi.org/10.3390/antiox11081556
  • Rabiej-Kozioł D., Roszek K., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Phenolipids as new food additives: from synthesis to cell-based biological activities, Food Additives & Contaminants: Part A 2022, 39, 8, 1365–1379. https://doi.org/10.1080/19440049.2022.2086711
  • Kurzawa M., Mieszczyńska A., Kiełkowska U., Mazurek K., Drużyński S., Cichosz M., Analiza składników prozdrowotnych w niejadalnych częściach roślin. [w:] Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości,pod red. prof. dr hab. Zbigniewa Hubickiego, Lublin (2022), s. 52-55./KChASS/22.
  • Drużyński S., Kiełkowska U., Mazurek K., Kurzawa M., Igliński B., Cichosz A., Adsorpcja jonów kobaltu (II) z roztworów wodnych na modyfikowanym węglu aktywnym otrzymanym z odtłuszczonej śruty rzepakowej./ [w:] Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości,pod red. prof. dr hab. Zbigniewa Hubickiego, Lublin (2022), s.490-493.//KChASS/22.
  • Kiełkowska U., Kurzawa M., Mazurek K., Drużyński S., Cichosz M., Sobolewska A., Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej oraz zawartości wybranych pierwiastków w garcinii cambogii. [w:] Nauka i przemysł – metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości, pod red. prof. dr hab. Zbigniewa Hubickiego, Lublin (2022), s.60-63./KChASS/22.
  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Wiśniewska I., Szydłowska-Czerniak A., Bioavailability of rapeseed oil fortified with ethyl sinapate, Chemistry Proceedings 2022, 8, 26. https://doi.org/10.3390/ecsoc-25-11725
  • Włodarczyk K., Zienkiewicz A., Szydłowska-Czerniak A., Radical scavenging activity and physicochemical properties of aquafaba-based mayonnaises and their functional ingredients, Foods 2022, 11, 1129. https://doi.org/10.3390/foods11081129 
  • Tymczewska A.,Furtado B.U., Nowaczyk J., Hrynkiewicz K., Szydłowska-Czerniak A., Functional properties of gelatin/polyvinyl alcohol films containing black cumin cake extract and zinc oxide nanoparticles produced via casting technique, International Journal of Molecular Sciences 2022, 23(5), 2734. https://doi.org/10.3390/ijms23052734
  • Jastrzębska A., Determination of home-made wine selected parameters and study of honey addition impact on pro-healthy components content, European Food Research and Technology 2022, 248, 963–973.  https://doi.org/10.1007/s00217-021-03934-4

2021

  • Adamiak K., Kurzawa M., Sionkowska A., Physicochemical Performance of Collagen Modified by Melissa officinalis Extract, Cosmetics 2021, vol. 8, nr 4, s.1-18, Numer artykułu:95, https://doi.org/10.3390/cosmetics8040095
  • Poliński Sz., Kowalska S., Topka P., Szydłowska-Czerniak A., Physicochemical, antioxidant, microstructural properties and bioaccessibility of dark chocolate with plant extracts, Molecules 2021, 26(18), 5523. https://doi.org/10.3390/molecules26185523
  • Tymczewska A.,  Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J., Bioactive packaging based on gelatin incorporated with rapeseed meal for prolonging shelf life of rapeseed, Food Packaging and Shelf Life 2021, 29, 100728. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2021.100728
  • Tymczewska A.,Furtado B.U., Nowaczyk J., Hrynkiewicz K., Szydłowska-Czerniak A., Development and characterization of active gelatin films loaded with rapeseed meal extracts, Materials 2021, 14, 2869, 1-16. https://doi.org/10.3390/ma14112869
  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Steryl sinapate as a new antioxidant to improve rapeseed oil quality during accelerated shelf life, Materials 2021, 14, 3092, 1-16. https://doi.org/10.3390/ma14113092
  • Szydłowska-Czerniak A., Poliński Sz., Momot M., Optimization of ingredients for biscuits enriched with rapeseed press cake — changes in their antioxidant and sensory properties, Applied Sciences 2021, 11, 1558, 1-16. https://doi.org/10.3390/app11041558
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Effect of new antioxidants – phenolipids on quality of fried French fries and rapeseed oil, Journal of Food Science and Technology 2021, 58, 2589-2598. https://doi.org/10.1007/s13197-020-04765-z
  • Dądzik K., Filipiak-Szok A., Kurzawa M., [i in.], Fortyfikacja kiełków nasion w wybrane składniki prozdrowotne, Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk : t. 2/Szłyk Edward [i in.] (red.), Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 2021, Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, s.183-201, ISBN 978-83-231-4501-1


2020

  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Synthesis of steryl hydroxycinnamates to enhance antioxidant activity of rapeseed oil and emulsions, Materials 2020, 13, 4536, 1-13. https://doi:10.3390/ma13204536
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Fluorescence and UV-VIS spectroscopy to determine the quality changes of rapeseed oil fortified with new antioxidant after storage under various conditions, Food Analytical Methods 2020, 13, 1973-1982. https://doi.org/10.1007/s12161-020-01804-5
  • Szydłowska-Czerniak A., Tymczewska A., Momot M., Włodarczyk K., Optimization of the microwave treatment of linseed for cold-pressing linseed oil – Changes in its chemical and sensory qualities, LWT – Food Science and Technology 2020, 126, 109317. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109317
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant activity of rapeseed oil with octyl sinapate, an amphiphilic antioxidant, stored in various types of packages under various conditions, Journal of Food and Nutrition Research 2020, 59, 16–22. ISSN 1336-8672.
  • Jastrzębska A., Kowalska S., Szłyk E., Determination of free tryptophan in beer samples by capillary isotachophoretic method, Food Analytical Methods 2020, 13, 850-862. https://doi.org/10.1007/s12161-020-01699-2
  • Filipiak-Szok A., Kurzawa M., Kukowska M., [i in.], Ekstrakty roślinne jako potencjalne składniki kosmetyków przeciwstarzeniowych, Na pograniczu chemii, biologii i fizyki – rozwój nauk: t. 1 : Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie/Szłyk Edward [i in.] (red.), Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 2020, Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, s.39-50, ISBN 978-83-231-4362-8

2019

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Momot M., Stawicka B., Physicochemical, antioxidative and sensory properties of refined rapeseed oils, Journal of the American Oil Chemists, Society 2019, 96, 405-419. https://doi.org/10.1002/aocs.12199
  • Kurzawa M., Jastrzębska A., Filipiak-Szok A., [i in.], Oznaczanie wybranych fitozwiązków w konopiach upraw typu bio, 62. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Warszawa, 2-6 września 2019: materiały zjazdowe. Cz. 1: Książka abstraktów/red. Agnieszka Adamczyk-Woźniak, Anna Maria Dąbrowska, Robert Nowakowski., 2019, Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne, s.13-18, ISBN 978-83-60988-29-9.
  • Kurzawa M., Filipiak-Szok A., Nawrocka K., [i in.], Analiza wybranych fitozwiązków w surowcach naturalnych, Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce : nowe wyzwania i możliwości : praca zbiorowa/pod red. Zbigniewa Hubickiego/Hubicki Zbigniew (red.), 2019, Lublin, Wydawnictwo UMCS, s.21-24, ISBN 978-83-227-9219-3.
  • Kiełkowska U., Cichosz M., Kurzawa M., [i in.], Analiza mikro- i makroelementów w wybranych suplementach diety, Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce : nowe wyzwania i możliwości : praca zbiorowa/pod red. Zbigniewa Hubickiego/Hubicki Zbigniew (red.), 2019, Lublin, Wydawnictwo UMCS, s.708-711, ISBN 978-83-227-9219-3.
  • Jastrzębska A., Kowalska S., Kurzawa M., [i in.], Porównanie procedur oznaczania sumy aminokwasów w żywności z wykorzystaniem spektrofotometrii oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej, Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce : nowe wyzwania i możliwości : praca zbiorowa/pod red. Zbigniewa Hubickiego/Hubicki Zbigniew (red.), 2019, Lublin, Wydawnictwo UMCS, s.17-20, ISBN 978-83-227-9219-3.
  • Filipiak-Szok A. Kukowska M., Kurzawa M., [i in.], Fitozwiązki w wybranych ekstraktach roślinnych, XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Bachotek, 16-18 czerwca 2019/red. nauk. i przygot. mater. Sylwia Grabska-Zielińska [et al.]., 2019, Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii, s.47-47.

2018

  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Kyselka J.⁠, Dragoun M.⁠, Filip V⁠., Antioxidative effect of phenolic acids octyl esters on rapeseed oil stability, LWT – Food Science and Technology 2018, 96, 193-198. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.033
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Octyl sinapate as a new antioxidant to improve oxidative stability and antioxidant activity of rapeseed oil during accelerated storage, European Food Research and Technology 2018, 244, 1397-1406. https://doi.org/10.1007/s00217-018-3053-0
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Krzemiński M., Synthesis of novel octyl sinapate to enhance antioxidant capacity of rapeseed–linseed oil mixture, Journal of the Science of Food and Agriculture 2018, 98, 1625-1631. https://doi.org/10.1002/jsfa.8637

2017

  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Pawłowicz R., Comparison of the crystallization behaviors of different types of cocoa butters and chocolates, Journal of Food Processing and Preservation  2017, 41, e13154. https://doi.org/10.1111/jfpp.13154
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Optimization of a soft degumming process of crude rapeseed oil – changes in its antioxidant capacity, Food and Bioproducts Processing 2017, 105, 26-35. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2017.05.012
  • Bartosiak M., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ przygotowania prób oleju rzepakowego na aktywność przeciwutleniającą, Analityka: nauka i praktyka, Numer 1, Rok (XVIII) 2017 str. 32-38.
  • Kyselka J., Rabiej R., Dragoun M., Kreps F., Burčová Z., Němečková I., Smolová J., Bjelková M., Szydłowska‑Czerniak A., Schmidt Š., Šarman L., Filip V., Antioxidant and antimicrobial activity of linseed lignans and phenolic acids, European Food Research and Technology 2017, 243, 1633-1644. https://doi.org/10.1007/s00217-017-2871-9

2016

  • Rabiej D., Pawłowicz R., Szydłowska-Czerniak A., Badanie szybkości krystalizacji masła kakaowego i tłuszczów alternatywnych metodą Żukowa, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016 t. 71 nr 3, str. 15-29.
  • Karlovits Gy., Szydłowska‑Czerniak A., Evropski standard o kvalitetu čistog repičinog ulja (Pure Plant Oil – PPO) kao dizel gorivo. “Proizvodnja i prerada uljarica” (“Production and processing of oilseeds”), Zbornik Radova (Proceedings), 2016, 161-169.
  • Kobyliński J.P., Krygier K., Karlovits G., Szydłowska‑Czerniak A., Effect of specific oil surface area on the thermal stressing of rapeseed oil during heating in an electric frying pan, Journal of the American Oil Chemists’ Society 2016, 93, 237–242. https://doi-org.libproxy.viko.lt/10.1007/s11746-015-2770-9
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Development of a novel gold nanoparticle-based method to determine antioxidant capacity of Brassica oilseeds, white flakes and meal, Food Chemistry  2016, 208,142-149. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.105
  • Tułodziecka A., Szydłowska-CzerniakA., Determination of total antioxidant capacity of rapeseed and its by-products by a novel cerium oxide nanoparticle-based spectrophotometric method, Food Analytical Methods 2016, 9, 3053-3062. https://doi.org/10.1007/s12161-016-0473-y

2015

  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A, Effect of refining process on antioxidant capacity, total phenolics and prooxidants contents in rapeseed oils, LWT – Food Science and Technology 2015, 64, 853-859. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.06.069
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Tułodziecka A., A novel iron oxide nanoparticle-based method for the determination of the antioxidant capacity of rapeseed oils at various stages of the refining process, Analytical Methods 2015, 7, 4650-4660. https://doi.org/10.1039/C5AY00480B
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Karlovits G., Szłyk E., Optimisation of ultrasound-assisted extraction of natural antioxidants from mustard seed cultivars, Journal of the Science of Food and Agriculture 2015, 95, 1445–1453. https://doi.org/10.1002/jsfa.6840
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Optimization of ultrasound-assisted extraction procedure to determine antioxidant capacity of rapeseed cultivars, Food Analytical Methods 2015, 8, 778–789. https://doi.org/10.1007/s12161-014-9950-3
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Application of response surface methodology to optimize ultrasound-assisted extraction of total antioxidants from Brassica napus cultivars, European Journal of Lipid Science and Technology  2015, 117, 491–502. https://doi.org/10.1002/ejlt.201400310

2014

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Antioxidant capacity of rapeseed extracts obtained by conventional and ultrasound-assisted extraction, Journal of the American Oil Chemists’ Society  2014, 91, 2011–2019. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2557-4
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Wpływ procesu smażenia na aktywność przeciwutleniającą i stopień utlenienia olejów roślinnych, Analityka: nauka i praktyka, Numer 2, Rok (XV) 2014 str. 22-26.

2013

  • Szydłowska-Czerniak A., Rapeseed and its Products – Sources of Bioactive Compounds: A Review of their Characteristics and Analysis, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2013, 53 (4), 307–330. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.529959
  • Szydłowska-Czerniak, A., Trokowski, K. Karlovits, G., Szłyk E., Spectroscopic determination of metals in palm oils from different  stages of technological process,  Journal of Agricultural and Food Chemistry 2013, 61 (9), 2276–2283. https://doi.org/10.1021/jf305094s
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Comparison of a silver nanoparticle-based method and the modified spectrophotometric methods for assessing antioxidant capacity of rapeseed varietes, Food Chemistry 2013, 141, 1865–1871. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.04.111

2012

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk  E., A silver nanoparticle-based method for determination of antioxidant capacity of rapeseed and its products, Analyst 2012, 137, 3750–3759. https://doi.org/10.1039/c2an35326a
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk  E., Determination of antioxidant capacity of unprocessed and processed food products by spectrophotometric methods, Food Analytical Methods 2012, 5, 807–813. https://doi.org/10.1007/s12161-011-9314-1
  • Tułodziecka A, Szydłowska-Czerniak A., Influence of physicochemical parameters on silver nanoparticles synthesis, Copernican Letters 2012, 3, 143-152, ISSN: 2082 968X. https://doi.org/10.2147/IJN.S254402
  • Szydłowska-Czerniak A., Spectrophotometric methods for determination of antioxidant capacity of rapeseed of different colors.Oilseed Crops 2012, 34-36. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I., Effect of solvent extraction on total phenolic content in white mustard seeds and their antioxidant capacity, Oilseed Crops 2012, 170-171. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Szydłowska-Czerniak A., Hernacki B., Tułodziecka A., Bartkowiak-Broda I., Michalski K., The influence of physicochemical parameters on antioxidant capacity of rapeseed of different colours, Oilseed Crops 2012, 167-169. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Fandzloch M., Łakomska I., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G., Comparison of cytotoxic in vitro properties of rapeseed with inorganic chemotherapeutic, Oilseed Crops 2012, 191-193. ISBN 978-83-61607-79-3.

2011

  • Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I., Karlović I., Karlovits Gy., Szłyk E., Antioxidant capacity, total phenolics, glucosinolates and colour parameters of rapeseed cultivars, Food Chemistry 2011,127, 556–563. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.01.040
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K. Karlovits G., Szłyk E., Effect of refining processes on antioxidant capacity, total contents of phenolics and carotenoids in palm oils, Food Chemistry 2011, 129,1187–1192. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.05.101
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk E., Optimization of extraction conditions of antioxidants from sunflower shells (Helianthus annuus L.) before and after enzymatic treatment, Industrial Crops and Products 2011, 33, 123–131. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.09.016
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Effect of solvents and thermal treatment on antioxidant activity of rapeseed oil and other vegetable oils. Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part III. ISBN 978-83-231-2755-0, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2011. pp. 93-104.
  • Trokowski K., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Antioxidants in rapeseed (Brassica Napus L.).  Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part III. ISBN 978-83-231-2755-0, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2011. pp. 73-92.

2010

  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski, K. Karlovits, G., Szłyk, E., Determination of antioxidant capacity, phenolic acids, and fatty acid composition of rapeseed varieties, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2010, 58, 7502-7509. https://doi.org/10.1021/jf100852x
  • Szydłowska-Czerniak A., Amarowicz R., Szłyk E., Antioxidant capacity of rapeseed meal and rapeseed oils enriched with meal extract, European Journal of Lipid Science and Technology 2010, 112, 750–760. https://doi.org/10.1002/ejlt.200900292
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Hellner G., Dianoczki C., Szłyk E., Effect of enzymatic and hydrothermal treatments of rapeseeds on Quality of the pressed rapeseed oils. Part I: Antioxidant capacity and antioxidant content, Process Biochemistry 2010, 45, 7–17. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2009.07.016
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Hellner G., Szłyk E., Effect of enzymatic and hydrothermal treatments of rapeseeds on Quality of the pressed rapeseed oils, Part II: Oil yield and oxidative stability, Process Biochemistry 2010, 45, 247-258. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2009.09.014

2009

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Sosna-Sárdi Á., Dianoczki C., Szłyk E., Effect of hydrothermal treatment of rapeseed on antioxidant capacity of the pressed rapeseed oil, Journal of the American Oil Chemists’ Society 2009, 86, 817–825. https://doi.org/10.1007/s11746-009-1407-2
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Bartkowiak-Broda I., Karlovits Gy., Szłyk E., Determination of phenolic acids in rapeseed varieties by high performance liquid chromatography with diode array detector. Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part II. ISBN 978-83-231-2452-8 Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2009. pp. 85-107.
  • Szydłowska-Czerniak A., Skowrońska K., Szłyk E., Metody Chemometryczne w Analizie Olejów Jadalnych. Rozdział w książce pt.: Chemometria w nauce i praktyce. pod redakcją Dariusza Zuby i Andrzeja Parczewskiego, ISBN 978-83-87425-38-8 Wydawnictwo IES, Kraków 2009. pp.175-182.

2008

  • Szydłowska-Czerniak A., Dianoczki C., Recseg K., Karlovits  Gy., Szłyk  E., Determination of antioxidant capacities of vegetable oils by ferric-ion spectrophotometric methods, Talanta 2008, 76, 899–905. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2008.04.055
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Dianoczki C., Recseg K., Szłyk E,. Comparison of two analytical methods for assessing antioxidant capacity of rapeseed and olive oils, Journal of the American Oil Chemists’ Society 2008, 85, 141–149. https://doi.org/10.1007/s11746-007-1178-6
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Dianoczki C., Balogh E., Szłyk E., Effect of Extraction Temperature and Solvent Polarity on Antioxidative Capacity of Rapeseed Meal Extracts, Advances in Analysis and Technology of Rapeseed Oil, 95-108 – Monograph ISBN 978-83-231-2294-4 Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2008.

2007

  • Szydłowska-Czerniak A., MIR spectroscopy and partial least-squares regression for determination of phospholipids in rapeseed oils at various stages of technological process, Food Chemistry 2007,105, 1179-1187. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.02.038
  • Szłyk E., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A., Determination of  moisture in veterinary drugs by NIRS methods, Chemia Analityczna (Warsaw) 2007, 52, 307-325.
  • Szłyk E., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A., Determination of tetracycline hydrochloride by NIR Spectroscopy. Chemia Analityczna (Warsaw), 2007, 52, 281-293.
  • Szydłowska-Czerniak A., Aktywność przeciwutleniająca olejów roślinnych. VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Osiągnięcia proekologiczne w przemyśle i energetyce”, Monografia pod red. R. Buczkowskiego, ISBN 978-83-231-2154-1, 285-306. Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2007 – monografia.

2006

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Szłyk E., Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej olejów roślinnych, Tłuszcze Jadalne 2006, 41,106-116.

2005

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Lach M., Szłyk E., X-Ray diffraction and differential scanning calorimetry studies of b’→ b transitions in fat mixtures, Food Chemistry 2005,92,133-141. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.07.010
  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Kowalczyk-Marzec A., NIR spectroscopy and partial least-squares regression for determination of  natural a-tocopherol in vegetable oils, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005, 53, 6980-6987. https://doi.org/10.1021/jf050672e
  • Szydłowska-Czerniak A.,  Metody oznaczania i usuwania fosfolipidów z olejów roślinnych., VII Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Osiągnięcia proekologiczne w przemyśle i energetyce”, ISBN 83-231-1902-3, 105-136 Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2005 – monografia.
  • Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Determination of phospholipids in rapeseed oils at various stages of technological process by MIR spectroscopy, Annals of the Polish Chemical Society  2005, 308-312.
  • Lach M., Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Igliński B., The use of X-ray powdered-crystal pattern to investigate polymorphic changes of fats, Annals of the Polish Chemical Society 2005, 202-205.

2004

  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Determination of cadmium, lead, and copper in margarines and butters by galvanostatic stripping chronopotentiometry, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2004, 52, 4064-4071. https://doi.org/10.1021/jf040032w

2003

  • Szydłowska-Czerniak A.,  Szłyk E., Spectrophotometric determination of total phosphorus in rape seeds and oils at various stages of technological process: calculation of phospholipids and non-hydratable phospholipids contents in rapeseed oil, Food Chemistry 2003, 81, 613-619. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00562-9
  • Szydłowska-Czerniak A., Badanie zmian stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na różnych etapach przerobu nasionBrassica Napus oleifera, Tłuszcze Jadalne 2003, 38, 62-75.
  • Dembiński B., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A., Spectrophotometric method of the determination of gold(III) by using imipramine hydrochloride and promethazine hydrochloride, Pakistan Journal of Science and Industrial Research 2003, 46, 230-234.

2002

  • Kowalczyk A., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Conductometric determination of phenothiazine derivatives by precipitation titration, Chemia Analityczna – Warsaw 2002, 47, 613-618.

2001

  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Spectrofluorimetric determination of  2- and 10- disubstituted phenothiazines. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 2001, 58, 235-240.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Konduktometryczne oznaczanie pochodnych fenotiazyny, 5H-dibenzo(b,f)azepiny i 5H-dibenzocykloheptadienu(a,d), Biuletyn Instytutu Leków 2001, 45, 588-602.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Spektrofluorymetryczne oznaczanie leków psychotropowych pochodnych: fenotiazyny, tioksantenu i 5H-dibenzo(b,f)azepiny i alkaloidów Rauwolfia, Biuletyn Instytutu Leków  2001, 45, 603-615.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Jastrzębska A., Szłyk E., Extraction-spectrophotometric determination of phenoyhiazine     derivatives with zincon and pyrogallol red, Annals of the Polish Chemical Society 2001, 244.
  • Jastrzębska A., Dembiński B., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Determination of heavy metals in food with galvanostatic stripping chronopotentiometry, Annals of the Polish Chemical Society 2001, 243.
  • Kurzawa M., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A., Jastrzębska A., Szłyk E., Conductometric titration of haloperidol and droperidol with ammonium molybdate(VI), sodium vanadate(V) and sodium arsenite(III), Annals of the Polish Chemical Society 2001, 245.

1999

  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Spectrophotometric determination of imipramine hydrochloride, doxepin hydrochloride and hydroxyzine dihydrochloride with Reinecke salt, Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research 1999, 56, 255-260.
  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Sandra P., Quantitative determination of selected tricyclic biological active compounds by using capillary electrophoresis, Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research 1999, 56, 415-417.
  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Spectrophotometric determination of palladium(II), Pakistan Journal of Science and Industrial Research 1999,   42, 310-313.
  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Zastosowanie technik chromatograficznych do ilościowego i jakościowego oznaczania leków psychotropowych, Metody Analityczne w Ocenie Substancji Biologicznie Czynnych, praca zbiorowa pod red. B. Marciniec, J. Gacy i S. Żaka, ISSN 0137-9682, Bydgoszcz, 1999, 75-87.

1998

  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Kurzawa M., Spectrofluorimetric determination of imipramine hydrochloride, Acta Poloniae Pharmaceutica Drug Research 1998, 55, 339-344.

1997

  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Kurzawa M., Determination of promazine hydrochloride trace amounts by spectrofluorimetric method, Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research 1997,54, 415-419.

Patenty


  • Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A. B., Rabiej D. (2E)-3-(4-Hydroksy-3,5-dimetoksyfenylo)prop-2-enian oktylu i sposób jego otrzymywania, PL 230380 B1 (31.10.2018).