Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontaktul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl
zdjęcie nagłówkowe

Publikacje i patenty


Publikacje


2021

  • Poliński Sz., Kowalska S., Topka P., Szydłowska-Czerniak A., Physicochemical, Antioxidant, Microstructural Properties and Bioaccessibility of Dark Chocolate with Plant Extracts, Molecules 2021, 26(18), 5523 https://doi.org/10.3390/molecules26185523
  • Tymczewska A.,  Szydłowska-Czerniak A., Nowaczyk J., Bioactive packaging based on gelatin incorporated with rapeseed meal for prolonging shelf life of rapeseed. Food Packaging and Shelf Life 2021, 29, 100728
    https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2021.100728
  • Tymczewska A.,Furtado B.U., Nowaczyk J., Hrynkiewicz K., Szydłowska-Czerniak A., Development and characterization of active gelatin films loaded with rapeseed meal extracts. Materials 2021, 14, 2869; 1-16. https://doi.org/10.3390/ma14112869
  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Steryl sinapate as a new antioxidant to improve rapeseed oil quality during accelerated shelf life. Materials 2021, 14, 3092; 1-16. https://doi.org/10.3390/ma14113092
  • Szydłowska-Czerniak A., Poliński Sz., Momot M., Optimization of ingredients for biscuits enriched with rapeseed press cake — changes in their antioxidant and sensory properties. Applied Sciences 2021, 11, 1558; 1-16. https://doi.org/10.3390/app11041558
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Effect of new antioxidants – phenolipids on quality of fried French fries and rapeseed oil. Journal of Food Science and Technology 2021, 58, 2589-2598 https://doi.org/10.1007/s13197-020-04765-z

2020

  • Rabiej-Kozioł D., Krzemiński M.P., Szydłowska-Czerniak A., Synthesis of steryl hydroxycinnamates to enhance antioxidant activity of rapeseed oil and emulsions. Materials 2020, 13, 4536; 1-13. https://doi:10.3390/ma13204536
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Fluorescence and UV-VIS spectroscopy to determine the quality changes of rapeseed oil fortified with new antioxidant after storage under various conditions. Food Analytical Methods 13, 2020, 1973-1982. https://doi.org/10.1007/s12161-020-01804-5
  • Szydłowska-Czerniak A., Tymczewska A., Momot M., Włodarczyk K., Optimization of the microwave treatment of linseed for cold-pressing linseed oil – Changes in its chemical and sensory qualities. LWT – Food Science and Technology 126, 2020, 109317. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109317
  • Rabiej D., Szydłowska-Czerniak A., Antioxidant activity of rapeseed oil with octyl sinapate, an amphiphilic antioxidant, stored in various types of packages under various conditions. Journal of Food and Nutrition Research, 59, 2020, 16–22. ISSN 1336-8672.
  • Jastrzębska A., Kowalska S., Szłyk E., Determination of Free Tryptophan in Beer Samples by Capillary Isotachophoretic Method. Food Analytical Methods 13, 2020, 850-862. https://doi.org/10.1007/s12161-020-01699-2

2019

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Momot M., Stawicka B. Physicochemical, antioxidative and sensory properties of refined rapeseed oils. Journal of the American Oil Chemists’ Society 96, 2019, 405-419.

2018

  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Kyselka J.⁠, Dragoun M.⁠, Filip V⁠. Antioxidative effect of phenolic acids octyl esters on rapeseed oil stability. LWT – Food Science and Technology 96, 2018, 193-198.
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D. Octyl sinapate as a new antioxidant to improve oxidative stability and antioxidant activity of rapeseed oil during accelerated storage. European Food Research and Technology 244, 2018, 1397-1406.
  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Krzemiński M. Synthesis of novel octyl sinapate to enhance antioxidant capacity of rapeseed–linseed oil mixture. Journal of the Science of Food and Agriculture 98, 2018, 1625-1631.

2017

  • Szydłowska-Czerniak A., Rabiej D., Pawłowicz R. Comparison of the crystallization behaviors of different types of cocoa butters and chocolates. Journal of Food Processing and Preservation 41, 2017, e13154.
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A. Optimization of a soft degumming process of crude rapeseed oil – changes in its antioxidant capacity. Food and Bioproducts Processing 105, 2017, 26-35.
  • Bartosiak M., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ przygotowania prób oleju rzepakowego na aktywność przeciwutleniającą. Analityka: nauka i praktyka, Numer 1, Rok (XVIII) 2017 str. 32-38.
  • Kyselka J., Rabiej R., Dragoun M., Kreps F., Burčová Z., Němečková I., Smolová J., Bjelková M., Szydłowska‑Czerniak A., Schmidt Š., Šarman L., Filip V. Antioxidant and antimicrobial activity of linseed lignans and phenolic acids. European Food Research and Technology 243, 2017, 1633-1644.

2016

  • Rabiej D., Pawłowicz R., Szydłowska-Czerniak A. Badanie szybkości krystalizacji masła kakaowego i tłuszczów alternatywnych metodą Żukowa. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016 t. 71 nr 3, str. 15-29.
  • Karlovits Gy., Szydłowska‑Czerniak A. Evropski standard o kvalitetu čistog repičinog ulja (Pure Plant Oil – PPO) kao dizel gorivo. “Proizvodnja i prerada uljarica” (“Production and processing of oilseeds”). Zbornik Radova (Proceedings), 2016, 161-169.
  • Kobyliński J.P., Krygier K., Karlovits G., Szydłowska‑Czerniak A. Effect of specific oil surface area on the thermal stressing of rapeseed oil during heating in an electric frying pan. Journal of the American Oil Chemists’ Society 93, 2016, 237–242.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Development of a novel gold nanoparticle-based method to determine antioxidant capacity of Brassica oilseeds, white flakes and meal. Food Chemistry 208, 2016, 142-149.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-CzerniakA., Determination of total antioxidant capacity of rapeseed and its by-products by a novel cerium oxide nanoparticle-based spectrophotometric method, Food Analytical Methods 9, 2016, 3053-3062.

2015

  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A. Effect of refining process on antioxidant capacity, total phenolics and prooxidants contents in rapeseed oils. LWT – Food Science and Technology 64, 2015, 853-859.
  • Szydłowska-Czerniak A., Łaszewska A., Tułodziecka A. A novel iron oxide nanoparticle-based method for the determination of the antioxidant capacity of rapeseed oils at various stages of the refining process. Analytical Methods 7, 2015, 4650-4660.
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Karlovits G., Szłyk E. Optimisation of ultrasound-assisted extraction of natural antioxidants from mustard seed cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture 95, 2015, 1445–1453.
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Optimization of ultrasound-assisted extraction procedure to determine antioxidant capacity of rapeseed cultivars. Food Analytical Methods 8, 2015, 778–789.
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Application of response surface methodology to optimize ultrasound-assisted extraction of total antioxidants from Brassica napus cultivars. European Journal of Lipid Science and Technology 117, 2015, 491–502.

2014

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Antioxidant capacity of rapeseed extracts obtained by conventional and ultrasound-assisted extraction. Journal of the American Oil Chemists’ Society 91, 2014, 2011–2019.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A. Wpływ procesu smażenia na aktywność przeciwutleniającą i stopień utlenienia olejów roślinnych. Analityka: nauka i praktyka, Numer 2, Rok (XV) 2014 str. 22-26.

2013

  • Szydłowska-Czerniak A. Rapeseed and its Products – Sources of Bioactive Compounds: A Review of their Characteristics and Analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 53 (4), 2013, 307–330.
  • Szydłowska-Czerniak, A., Trokowski, K. Karlovits, G., Szłyk E. Spectroscopic determination of metals in palm oils from different  stages of technological process.  Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 (9) 2013, 2276–2283.
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A. Comparison of a silver nanoparticle-based method and the modified spectrophotometric methods for assessing antioxidant capacity of rapeseed varietes. Food Chemistry 141, 2013, 1865–1871.

2012

  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk  E. A silver nanoparticle-based method for determination of antioxidant capacity of rapeseed and its products. Analyst, 2012, 137, 3750–3759.
  • Szydłowska-Czerniak A., Tułodziecka A., Szłyk  E. Determination of antioxidant capacity of unprocessed and processed food products by spectrophotometric methods. Food Analytical Methods, 2012, 5, 807–813.
  • Tułodziecka A, Szydłowska-Czerniak A. Influence of physicochemical parameters on silver nanoparticles synthesis. Copernican Letters, 2012, 3, 143-152, ISSN: 2082 968X.
  • Szydłowska-Czerniak A. Spectrophotometric methods for determination of antioxidant capacity of rapeseed of different colors.Oilseed Crops, 2012, 34-36. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I. Effect of solvent extraction on total phenolic content in white mustard seeds and their antioxidant capacity. Oilseed Crops, 2012, 170-171. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Szydłowska-Czerniak A., Hernacki B., Tułodziecka A., Bartkowiak-Broda I., Michalski K. The influence of physicochemical parameters on antioxidant capacity of rapeseed of different colours. Oilseed Crops, 2012, 167-169. ISBN 978-83-61607-79-3.
  • Fandzloch M., Łakomska I., Szydłowska-Czerniak A., Karlovits G. Comparison of cytotoxic in vitro properties of rapeseed with inorganic chemotherapeutic. Oilseed Crops, 2012, 191-193. ISBN 978-83-61607-79-3.

2011

  • Szydłowska-Czerniak A., Bartkowiak-Broda I., Karlović I., Karlovits Gy., Szłyk E. Antioxidant capacity, total phenolics, glucosinolates and colour parameters of rapeseed cultivars. Food Chemistry, 2011,127, 556–563.
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K. Karlovits G., Szłyk E. Effect of refining processes on antioxidant capacity, total contents of phenolics and carotenoids in palm oils. Food Chemistry, 2011, 129,1187–1192.
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Szłyk E. Optimization of extraction conditions of antioxidants from sunflower shells (Helianthus annuus L.) before and after enzymatic treatment Industrial Crops and Products, 2011, 33, 123–131.
  • Tułodziecka A., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Effect of solvents and thermal treatment on antioxidant activity of rapeseed oil and other vegetable oils. Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part III. ISBN 978-83-231-2755-0. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2011. pp. 93-104.
  • Trokowski K., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Antioxidants in rapeseed (Brassica Napus L.).  Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part III. ISBN 978-83-231-2755-0. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2011. pp. 73-92.

2010

  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski, K. Karlovits, G., Szłyk, E. Determination of antioxidant capacity, phenolic acids, and fatty acid composition of rapeseed varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010, 58, 7502-7509.
  • Szydłowska-Czerniak A., Amarowicz R., Szłyk E. Antioxidant capacity of rapeseed meal and rapeseed oils enriched with meal extract. European Journal of Lipid Science and Technology, 2010, 112, 750–760.
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Hellner G., Dianoczki C., Szłyk E. Effect of enzymatic and hydrothermal treatments of rapeseeds on Quality of the pressed rapeseed oils. Part I: Antioxidant capacity and antioxidant content. Process Biochemistry, 2010, 45, 7–17.
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Hellner G., Szłyk E. Effect of enzymatic and hydrothermal treatments of rapeseeds on Quality of the pressed rapeseed oils. Part II: Oil yield and oxidative stability. Process Biochemistry, 2010, 45, 247-258.

2009

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Sosna-Sárdi Á., Dianoczki C., Szłyk E. Effect of Hydrothermal Treatment of Rapeseed on Antioxidant Capacity of the Pressed Rapeseed Oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 2009, 86, 817–825.
  • Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., Bartkowiak-Broda I., Karlovits Gy., Szłyk E. Determination of phenolic acids in rapeseed varieties by high performance liquid chromatography with diode array detector. Advances in Research and Technology of Rapeseed Oil, Monograph – part II. ISBN 978-83-231-2452-8 Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2009. pp. 85-107.
  • Szydłowska-Czerniak A., Skowrońska K., Szłyk E. Metody Chemometryczne w Analizie Olejów Jadalnych. Rozdział w książce pt.: Chemometria w nauce i praktyce. pod redakcją Dariusza Zuby i Andrzeja Parczewskiego, ISBN 978-83-87425-38-8 Wydawnictwo IES, Kraków 2009. pp.175-182.

2008

  • Szydłowska-Czerniak A., Dianoczki C., Recseg K., Karlovits  Gy., Szłyk  E. Determination of antioxidant capacities of vegetable oils by ferric-ion spectrophotometric methods. Talanta, 2008, 76, 899–905.
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Dianoczki C., Recseg K., Szłyk E. Comparison of two analytical methods for assessing antioxidant capacity of rapeseed and olive oils, Journal of the American Oil Chemists’ Society, 2008, 85, 141–149.
  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Dianoczki C., Balogh E., Szłyk E. Effect of Extraction Temperature and Solvent Polarity on Antioxidative Capacity of Rapeseed Meal Extracts. Advances in Analysis and Technology of Rapeseed Oil, 95-108 – Monograph ISBN 978-83-231-2294-4 Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2008.

2007

  • Szydłowska-Czerniak A. MIR spectroscopy and partial least-squares regression for determination of phospholipids in rapeseed oils at various stages of technological process. Food Chemistry, 2007,105, 1179-1187.
  • Szłyk E., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A. Determination of  moisture in veterinary drugs by NIRS methods.Chemia Analityczna (Warsaw), 2007, 52, 307-325.
  • Szłyk E., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A., Determination of tetracycline hydrochloride by NIR Spectroscopy. Chemia Analityczna (Warsaw), 2007, 52, 281-293.
  • Szydłowska-Czerniak A. Aktywność przeciwutleniająca olejów roślinnych. VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Osiągnięcia proekologiczne w przemyśle i energetyce”, Monografia pod red. R. Buczkowskiego, ISBN 978-83-231-2154-1, 285-306. Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2007 – monografia.

2006

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Szłyk E. Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej olejów roślinnych. Tłuszcze Jadalne, 2006, 41,106-116.

2005

  • Szydłowska-Czerniak A., Karlovits Gy., Lach M., Szłyk E. X-Ray diffraction and differential scanning calorimetry studies of b’ ® b transitions in fat mixtures. Food Chemistry, 2005,92,133-141.
  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Kowalczyk-Marzec A. NIR spectroscopy and partial least-squares regression for determination of  natural a-tocopherol in vegetable oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53, 6980-6987.
  • Szydłowska-Czerniak A.  Metody oznaczania i usuwania fosfolipidów z olejów roślinnych., VII Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Osiągnięcia proekologiczne w przemyśle i energetyce”, ISBN 83-231-1902-3, 105-136 Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2005 – monografia.
  • Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E. Determination of phospholipids in rapeseed oils at various stages of technological process by MIR spectroscopy. Annals of the Polish Chemical Society,  2005, 308-312.
  • Lach M., Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A., Igliński B. The use of X-ray powdered-crystal pattern to investigate polymorphic changes of fats. Annals of the Polish Chemical Society, 2005, 202-205.

2004

  • Szłyk E., Szydłowska-Czerniak A. Determination of cadmium, lead, and copper in margarines and butters by galvanostatic stripping chronopotentiometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52, 4064-4071.

2003

  • Szydłowska-Czerniak A.,  Szłyk E. Spectrophotometric determination of total phosphorus in rape seeds and oils at various stages of technological process: calculation of phospholipids and non-hydratable phospholipids contents in rapeseed oil.Food Chemistry, 2003, 81, 613-619.
  • Szydłowska-Czerniak A. Badanie zmian stabilności oksydatywnej oleju rzepakowego na różnych etapach przerobu nasionBrassica Napus oleifera. Tłuszcze Jadalne, 2003, 38, 62-75.
  • Dembiński B., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A. Spectrophotometric method of the determination of gold(III) by using imipramine hydrochloride and promethazine hydrochloride, Pakistan Journal of Science and Industrial Research, 2003, 46, 230-234.

2002

  • Kowalczyk A., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Conductometric determination of phenothiazine derivatives by precipitation titration. Chemia Analityczna – Warsaw, 2002, 47, 613-618.

2001

  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M. Spectrofluorimetric determination of  2- and 10- disubstituted phenothiazines. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 2001, 58, 235-240.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M. Konduktometryczne oznaczanie pochodnych fenotiazyny, 5H-dibenzo(b,f)azepiny i 5H-dibenzocykloheptadienu(a,d). Biuletyn Instytutu Leków, 2001,45, 588-602.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Spektrofluorymetryczne oznaczanie leków psychotropowych pochodnych: fenotiazyny, tioksantenu i 5H-dibenzo(b,f)azepiny i alkaloidów Rauwolfia. Biuletyn Instytutu Leków , 2001, 45, 603-615.
  • Szydłowska-Czerniak A., Dembiński B., Kurzawa M., Jastrzębska A., Szłyk E. Extraction-spectrophotometric determination of phenoyhiazine     derivatives with zincon and pyrogallol red. Annals of the Polish Chemical Society, 2001, 244.
  • Jastrzębska A., Dembiński B., Kurzawa M., Szydłowska-Czerniak A., Szłyk E., Determination of heavy metals in food with galvanostatic stripping chronopotentiometry. Annals of the Polish Chemical Society, 2001, 243.
  • Kurzawa M., Kowalczyk-Marzec A., Szydłowska-Czerniak A., Jastrzębska A., Szłyk E. Conductometric titration of haloperidol and droperidol with ammonium molybdate(VI), sodium vanadate(V) and sodium arsenite(III). Annals of the Polish Chemical Society, 2001, 245.

1999

  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A. Spectrophotometric determination of imipramine hydrochloride, doxepin hydrochloride and hydroxyzine dihydrochloride with Reinecke salt. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 1999, 56, 255-260.
  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Sandra P., Quantitative determination of selected tricyclic biological active compounds by using capillary electrophoresis. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 1999, 56, 415-417.
  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A. Spectrophotometric determination of palladium(II). Pakistan Journal of Science and Industrial Research, 1999,   42, 310-313.
  • Kurzawa M., Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A. Zastosowanie technik chromatograficznych do ilościowego i jakościowego oznaczania leków psychotropowych. Metody Analityczne w Ocenie Substancji Biologicznie Czynnych, praca zbiorowa pod red. B. Marciniec, J. Gacy i S. Żaka, ISSN 0137-9682, Bydgoszcz, 1999, 75-87.

1998

  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Kurzawa M. Spectrofluorimetric determination of imipramine hydrochloride. Acta Poloniae Pharmaceutica Drug Research, 1998, 55, 339-344.

1997

  • Dembiński B., Szydłowska-Czerniak A., Kurzawa M. Determination of promazine hydrochloride trace amounts by spectrofluorimetric method. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, 1997,54, 415-419.

Patenty


  • Krzemiński M., Szydłowska-Czerniak A. B., Rabiej D. (2E)-3-(4-Hydroksy-3,5-dimetoksyfenylo)prop-2-enian oktylu i sposób jego otrzymywania, PL 230380 B1 (31.10.2018).