Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza
Kontaktul. Gagarina 7, 87-100 Toruń
tel.: +48 56 611-43-02
fax: +48 56 611-45-26
e-mail: wydzial@chem.umk.pl
zdjęcie nagłówkowe

Katedra Chemii Analitycznej i Spektroskopii Stosowanej

mgr Sylwia Kowalska

Lista publikacji wygenerowana na podstawie informacji z Biblioteki Uniwersyteckiej UMK w oparciu o bazę danych Expertus

1/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Ocena wybranych parametrów w chipsach warzywnych suszonych z wykorzystaniem energii mikrofal.

Tytuł całości: 63. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021, książka abstraktów / red. wiodący Tomasz Cierpiał.

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2021

Opis fizyczny: S06 P009 S. [530]


2/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Ocena wybranych parametrów jakościowych i prozdrowotnych wina domowego.

Tytuł całości: 63. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021, książka abstraktów / red. wiodący Tomasz Cierpiał.

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2021

Opis fizyczny: S06 KS07 S. [207]


3/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Dobór warunków ekstrakcji mąk do analizy sumy wolnych aminokwasów.

Tytuł całości: 63. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Łódź, 13-17 września 2021, książka abstraktów / red. wiodący Tomasz Cierpiał.

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2021

Opis fizyczny: S06 P005 S. [526]


4/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Kiełpińska Justyna, Jastrzębska Aneta.

Tytuł oryginału: Effect of the heating method on selected quality parameters of fruit and vegetable mousses.

Tytuł całości: Virtual International Conference "Plant productivity and food safety, soil science, microbiology, agricultural genetics and food quality", 15-17th September 2021 / main red. Dominika Thiem.

Adres wydawniczy: Toruń, Nicolaus Copernicus University : 2021

Opis fizyczny: S. 95


5/37


Autorzy: Kmieciak Anna, Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Krzemiński Marek, Olenderska Joanna, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Selection of protein amino acids derivatization procedure conditions for chromatographic determination in food samples.

Tytuł całości: Virtual International Conference "Plant productivity and food safety, soil science, microbiology, agricultural genetics and food quality", 15-17th September 2021 / main red. Dominika Thiem.

Adres wydawniczy: Toruń, Nicolaus Copernicus University : 2021

Opis fizyczny: S. 94


6/37


Autorzy: Poliński Szymon, Kowalska Sylwia, Topka Patrycja, Szydłowska-Czerniak Aleksandra.

Tytuł oryginału: Physicochemical, antioxidant, microstructural properties of dark chocolate with plant extracts.

Tytuł całości: Virtual International Conference "Plant productivity and food safety, soil science, microbiology, agricultural genetics and food quality", 15-17th September 2021 / main red. Dominika Thiem.

Adres wydawniczy: Toruń, Nicolaus Copernicus University : 2021

Opis fizyczny: S. 100


7/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Włodarska Klaudia, Jastrzębska Aneta.

Tytuł oryginału: Analiza wybranych składników prozdrowotnych w świeżej i suszonej rukwi wodnej (Nasturtium officinale).

Tytuł całości: XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 / red. nauk. i przygot. mater. Anna Kmieciak, Sylwia Grabska-Zielińska, Henryk Szramowski.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2021

Opis fizyczny: S. 100


8/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Budzińska Dominika, Jastrzębska Aneta.

Tytuł oryginału: Oznaczanie wolnego tryptofanu w ciastkach pieczonych z wykorzystaniem ogrzewania mikrofalowego.

Tytuł całości: XIV Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Toruń, 20-22 września 2021 / red. nauk. i przygot. mater. Anna Kmieciak, Sylwia Grabska-Zielińska, Henryk Szramowski.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2021

Opis fizyczny: S. 72


9/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Szłyk Edward, Jastrzębska Aneta.

Tytuł oryginału: Simple extraction procedure for free amino acids determination in selected gluten-free four samples.

Czasopismo: European Food Research and Technology

Rocznik: 2021

Szczegóły:

Uwagi: 10.1007/s00217

Impact Factor: 2.998

Punktacja MNiSW: 70.000


10/37


Autorzy: Poliński Szymon, Kowalska Sylwia, Topka Patrycja, Szydłowska-Czerniak Aleksandra.

Tytuł oryginału: Physicochemical, antioxidant, microstructural properties and bioaccessibility of dark chocolate with plant extracts.

Czasopismo: Molecules

Rocznik: 2021

Szczegóły: Vol. 26 no. 18

Opis fizyczny: Art. no. 5523 S. 1-14, il., tab.

Uwagi: 10.3390/molecules

Impact Factor: 4.412

Punktacja MNiSW: 100.000


11/37


Autorzy: Poliński Szymon, Topka Patrycja, Kowalska Sylwia, Szydłowska-Czerniak Aleksandra.

Tytuł oryginału: Wpływ sposobu przygotowania prób czekolad na ich właściwości antyutleniające.

Tytuł całości: Kopernikańskie e-Seminarium Doktoranckie organizowane przez Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 07.09.2020 / red. nauk. i przygot. mater. Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak.

Adres wydawniczy: Toruń, Wydział Chemii. Uniwersytet Mikołaja Kopernika : 2020

Opis fizyczny: S. 28


12/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Zastosowanie izotachoforezy kapilarnej do oznaczania kwasu glutaminowego w żywności.

Tytuł całości: Na pograniczu chemii, biologii i fizyki, rozwój nauk. T. 1 / red. nauk. Edward Szłyk ; red. pomocniczy: Sylwia Grabska-Zielińska, Anna Kmieciak, Anna Filipiak-Szok.

Adres wydawniczy: Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika : 2020

Opis fizyczny: S. 127-139, tab., wykr.

Seria: (Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie)

Punktacja MNiSW: 20.000


13/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Determination of free tryptophan in beer samples by capillary isotachophoretic method.

Czasopismo: Food Analytical Methods

Rocznik: 2020

Szczegóły: Vol. 13 no. 4

Opis fizyczny: S. 850-862, tab., wykr.

Uwagi: Bibliogr.

Uwagi: 10.1007/s12161

Impact Factor: 3.366

Punktacja MNiSW: 70.000


14/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Lewandowska Ewa, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Nowe procedury oznaczania wolnych aminokwasów białkowych w żywności.

Tytuł całości: 62. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Warszawa, 2-6 września 2019, materiały zjazdowe. Cz. 1: Książka abstraktów / red. Agnieszka Adamczyk-Woźniak, Anna Maria Dąbrowska, Robert Nowakowski.

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2019

Opis fizyczny: S. S13-5


15/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Kurzawa Marzanna, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Porównanie procedur oznaczania sumy aminokwasów w żywności z wykorzystaniem spektrofotometrii oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej.

Tytuł całości: Nauka i przemysł, metody spektroskopowe w praktyce : nowe wyzwania i możliwości : praca zbiorowa / pod red. Zbigniewa Hubickiego.

Adres wydawniczy: Lublin, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej : 2019

Opis fizyczny: S. 17-20, tab., wykr.

Punktacja MNiSW: 20.000


16/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Drelich Monika, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Oznaczanie wolnego kwasu glutaminowego w próbkach żywnościowych.

Tytuł całości: XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Bachotek, 16-18 czerwca 2019 / red. nauk. i przygot. mater. Sylwia Grabska-Zielińska [et al.].

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2019

Opis fizyczny: S. 54


17/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Oznaczanie wybranych aminokwasów w różnych grupach żywności metodą HPLC.

Tytuł całości: XIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, Bachotek, 16-18 czerwca 2019 / red. nauk. i przygot. mater. Sylwia Grabska-Zielińska [et al.].

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2019

Opis fizyczny: S. 55


18/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Maranowska Emilia, Iskra Marta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Determination of selected amino acids by RP-HPLC after derivatization with 4-chloro-3,5-dinitrobenzotrifluoride.

Tytuł całości: XII Copernican International Young Scientists Conference, Toruń, Poland, 28-29 June 2018.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2018

Opis fizyczny: S. 14


19/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Maranowska Emilia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Determination of glutamic acid in food samples by capillary isotachophoresis.

Tytuł całości: XII Copernican International Young Scientists Conference, Toruń, Poland, 28-29 June 2018.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2018

Opis fizyczny: S. 85


20/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Puciłowski Bartłomiej, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Optimalization of extraction process for determination of selected biogenic amines derivatives in wines.

Tytuł całości: XI Copernican International Young Scientists Conference, 28-30 June, 2017, Toruń, Poland.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2017

Opis fizyczny: S. 60


21/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Stasiewicz Kamila, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Analysis of tyrosine and tryptophan in food samples by capillary isotachophoresis.

Tytuł całości: XI Copernican International Young Scientists Conference, 28-30 June, 2017, Toruń, Poland.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2017

Opis fizyczny: S. 23


22/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: New procedure for column-switching isotachophoretic determination of vitamins B1 and B6 in beer samples.

Czasopismo: Journal of Food Composition and Analysis

Rocznik: 2017

Szczegóły: Vol. 57

Opis fizyczny: S. 80-86, tab., wykr.

Uwagi: Bibliogr.

Uwagi: 10.1016/j.jfca

Impact Factor: 2.956

Punktacja MNiSW: 35.000


23/37


Autorzy: Piasta Anna Marlena, Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Monitoring zawartości amin biogennych w wybranych próbkach żywnościowych.

Tytuł całości: "Żywność od A do Z", XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej = "Food from A to Z" : V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016, Łódź, Polska / red. i projekt okładki: Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.

Adres wydawniczy: Łódź, [Politechnika Łódzka] : 2016

Opis fizyczny: S. 14


24/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Walczak Natalia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Analiza wybranych regulatorów kwasowości w próbkach żywnościowych metodą izotachoforezy kapilarnej.

Tytuł całości: "Żywność od A do Z", XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej = "Food from A to Z" : V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016, Łódź, Polska / red. i projekt okładki: Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.

Adres wydawniczy: Łódź, [Politechnika Łódzka] : 2016

Opis fizyczny: S. 15


25/37


Autorzy: Piasta Anna Marlena, Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Application of 3,5-bis (trifluomoromethyl) phenyl isothiocyanate for biogenic amines determination in food samples.

Tytuł całości: Advances in chromatography and electrophoresis & chiranal 2016, Olomouc, June 6th-9th 2016, book of abstracts and program.

Adres wydawniczy: Olomouc, Palacký University : 2016

Opis fizyczny: S. 137-138, tab.


26/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Oznaczanie wybranych parametrów fizykochemicznych próbek piwa pibieranych z różnych etapów produkcji.

Tytuł całości: Jakość zdrowotna żywności i żywienia, XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.

Adres wydawniczy: [S.l., s.n.] : 2016

Opis fizyczny: PD13


27/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Piasta Anna, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Nowe procedury oznaczania tryptofanu i tyrozyny w żywności.

Tytuł całości: Jakość zdrowotna żywności i żywienia, XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.

Adres wydawniczy: [S.l., s.n.] : 2016

Opis fizyczny: PD12


28/37


Autorzy: Piasta Anna Marlena, Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Porównanie różnych sposobów derywatyzacji do oznaczania amin biogennych w żywności.

Tytuł całości: Jakość zdrowotna żywności i żywienia, XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.

Adres wydawniczy: [S.l., s.n.] : 2016

Opis fizyczny: PD10


29/37


Autorzy: Piasta Anna Marlena, Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Wykorzystanie magnetycznego rezonansu jądrowego do analizy wybranych amin biogennych.

Tytuł całości: Jakość zdrowotna żywności i żywienia, XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Warszawa-Józefów, 12-13 września 2016 r. : streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.

Adres wydawniczy: [S.l., s.n.] : 2016

Opis fizyczny: PD11


30/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Gołębiewski Piotr, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Izotachoforetyczna analiza zawartości witami B1 i B6 w próbkach piwa pobieranych z różnych etapów produkcji.

Tytuł całości: X Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 21-24 czerwca 2016, Bachotek.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2016

Opis fizyczny: S. 26


31/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Piasta Anna, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Opracowanie procesu ekstrakcji wybranych amin z napojów alkoholowych.

Tytuł całości: X Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 21-24 czerwca 2016, Bachotek.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2016

Opis fizyczny: S. 51


32/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Studies of levels of biogenic amines in meat samples in relation to the content of additives.

Czasopismo: Food Additives & Contaminants. Part A

Rocznik: 2016

Szczegóły: Vol. 33 no. 1

Opis fizyczny: S. 27-40, tab., wykr.

Uwagi: Bibliogr.

Uwagi: 10.1080/19440049

Impact Factor: 2.047

Punktacja MNiSW: 30.000


33/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Piasta Anna, Kowalska Sylwia, Krzemiński Marek P., Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: A new derivatization reagent for determination of biogenic amines in wines.

Czasopismo: Journal of Food Composition and Analysis

Rocznik: 2016

Szczegóły: Vol. 48

Opis fizyczny: S. 111-119, tab., wykr.

Uwagi: Bibliogr.

Uwagi: 10.1016/j.jfca

Impact Factor: 2.752

Punktacja MNiSW: 35.000


34/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Piasta Anna, Kowalska Sylwia, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Nowe procedury derywatyzacji przedkolumnowej amin biogennych do ich analizy w winach.

Tytuł całości: Polska chemia w mieście wolności, 58. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku, 21-25 września 2015 : materiały zjazdowe. Cz. 1: Streszczenia / oprac. red. Lech Chmurzyński [et al.].

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2015

Opis fizyczny: S. 378


35/37


Autorzy: Jastrzębska Aneta, Kowalska Sylwia, Piasta Anna, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Wykorzystanie spektrofluorymetrii do analizy wolnego tryptofanu w wybranych grupach żywności.

Tytuł całości: Polska chemia w mieście wolności, 58. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku, 21-25 września 2015 : materiały zjazdowe. Cz. 1: Streszczenia / oprac. red. Lech Chmurzyński [et al.].

Adres wydawniczy: Warszawa, Polskie Towarzystwo Chemiczne : 2015

Opis fizyczny: S. 383


36/37


Autorzy: Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Izotachoforetyczna analiza amin biogennych w próbkach mięsa zawierających wybrane substancje dodatkowe.

Tytuł równoległy: Isotachophoretic determination of biogenic amines in meat samples fortified by celected additives.

Tytuł całości: XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Trendy w bezpieczeństwie żywności, pasz i środowiska" = 11th International Conference "Trends in food, feed and environmental safety", 29-30 June 2015, abstracts book.

Adres wydawniczy: Bydgoszcz, Agencja Reklamowo-Wydawnicza ARTSTUDIO : 2015

Opis fizyczny: S. 59-60

Uwagi: Tekst pol. i ang.


37/37


Autorzy: Piasta Anna Marlena, Kowalska Sylwia, Jastrzębska Aneta, Szłyk Edward.

Tytuł oryginału: Analiza wybranych parametrów fizyko-chemicznych produktów winiarskich.

Tytuł całości: VIII Kopernikańskie Seminarium Doktoranckie, 25-27 czerwca 2014, Chomiąża Szlachecka, k. Żnina.

Adres wydawniczy: Toruń, Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii : 2014

Opis fizyczny: S. 47